Nedjelja, 14 Siječanj 2024 12:24

Ergeli lipicanaca Đakovo-Lipik dodijeljena UNESCO-va povelja za Tradiciju uzgoja lipicanaca

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ĐAKOVO - U prostoru Državne ergele Đakovo i Lipik svečano je dodijeljena Povelja UNESCO-a nositeljima Tradicije uzgoja lipicanaca. Hrvatska nominacija uspješno je upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine, a povelje su dodijeljene kao znak zahvale udrugama koje kontinuirano promiču i prenose vrijednu tradiciju uzgoja lipicanaca na nove generacije. 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića, povelje je uručio Državnoj ergeli Đakovo i Lipik, Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek te konjogojskim udrugama iz Čepina, Slavonije, Koške i Širokog Polja.

U ime Državne ergele Đakovo i Lipik povelju je primio Damir Jakšić, upravitelj lipičke ergele koji je tom prilikom istakao: - Upis tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine predstavlja dokaz i vrhunac petogodišnjeg rada u zaštiti ove vrijedne baštine. Prvi rezultati vidljivi su u Lipiku, posebice kroz prepoznavanje našeg rada od strane resorne ministrice Marije Vučković i ministarstva poljoprivrede, koji su odlučili uložiti sredstva za izgradnju nove ergele. Ova inicijativa omogućava razvoj i očuvanje lipicanaca te tradicije uzgoja na području grada Lipika i Državne ergele Lipik.

Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, također je izrazio izuzetno zadovoljstvo uručenjem ove važne povelje, ocijenivši je kao još jedno priznanje za Grad Lipik: - Povezanost lipicanaca i Grada Lipika jasno se očituje, nemoguće ih je zamisliti odvojene. Velik dio naših planova i razvoja turizma temelji se na ergeli i lipicancima, što je prepoznato od strane Vlade Republike Hrvatske i resornog ministarstva. To je vidljivo kroz izgradnju nove ergele u Lipiku, ključne za razvoj i rješavanje smještaja lipicanaca, koji predstavljaju nacionalno blago.

Premijer Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli da se važna aktivnost i tradicija upišu na popis svjetske  kulturne nematerijalne baštine te dodao kako sjajan uspjeh, osim velikog ponosa, predstavlja i obvezu da njegujemo prekrasne običaje i tradiciju uzgoja posebne pasmine konja. Dodao je kako će Vlada Republike Hrvatske nastaviti financijski podupirati ergele, kao i njihove projekte i ulaganja vezana za uzgoj pasmine koja je dio kulturnog i društvenog života.