Utorak, 23 Siječanj 2024 08:51

Vincelovo proslavio i novu vinogradarsku godinu započeo najpoznatiji vinar Ivo Enjingi na Hrnjevcu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

HRNJEVAC - Kod našeg najpoznatijeg vinara Ive Enjingija, kojega brojni nazivaju vinski umjetnik, proslavio je Vincelovo u vinogradima na Hrnjevcu orezujući prve trsove a nastavak je uslijedio i u Vinariji. Dobar je bio početak vinogradarske godine, trsovi su orezivani po hladnom ali I sunčanom danu netom što se otopilo malo snijega, a po veličini kobasica i slanine Ivo Enjingi si je poželio dobru berbu i krupne grozdove i ove godine. Da bi godina bila rodna, treba uvijek i zaliti orezanu lozu starim vinom da naredna ne bi bila sušna. Sve je to Ivo obavio u društvu svojih vinskih prijatelja i poslovnih partnera, a u rezanju mu je pomogao i njegov prvi umirovljenik koji je dugo godina radio u vinogradima i vinariji Enjingija pa zaslužio mirovinu.

Loza se kod Enjingija uvijek orezuje dok prvi rezač ne dođe do kobasica, onda se malo pauzira i degustira domaći kulen uz odličan domaći kruh. Uz kulen i vincelovski ražanj koji si je svatko pekao na velikoj vatri na otvorenom, odlične kotlovine koja je pripremana uz vinograd, Enjingi je ove godine otvorio vinski podrum i ponudio na degustiranje sve svoje uspješnice koje su osvajale prestižne nagrade i medalje širom svijeta. – Molim samo da nitko ne ostane žedan, a sami si izaberite što želite degustirati i piti – rekao je Enjingi na početku proslave i dalje prepustio zabavu tamburaškom sastavu TS Safir uz harmoniku Darka Rodića. Kad zasvira tambura onda je Ivino srce ispunjeno, jer se od samostalnosti Hrvatske borio da se tamburaška glazba i tamburica vrati u Požeštinu i Slavoniju. Zadovoljan je jer je i u tome uspio, tamburica se zaista vratila svugdje i nezaobilazna je tamburaška glazba u svim dijelovima društva i svim trenucima zabave Slavonca.

Lijepo i odlično vrijeme poslužilo je i do Vincelova, pa se Ivo pohvalio da je više od polovine vinograda već orezano, a ostalo će biti u narednim danima. Pošto je zadnje vrijeme sadio samo vinovu lozu kojoj ne treba brojnih špricanja i kemijskih zaštita, istakao je da će i ubuduće saditi samo takve vrste, čistog ekološkog uzgoja.