Nedjelja, 07 Travanj 2024 09:27

26. "Hercegovačko silo" u Velikoj uz hercegovačke specijalitete i gange, ali i nezaobilaznu slavonsku sarmu i janjetinu

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

VELIKA - Održano je 26. "Hercegovačko silo" u organizaciji  Zavičajne udruge Herceg Stjepan iz Požeštine. "Hercegovačko silo" je zavičajna i tradicijska zabava i okupljanje stanovnika Požeštine i šire porijeklom iz Hercegovine, ali i njihovih prijatelja iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Ovo 26. silo bilo je rekordno do sada po odazivu i velikom broju gostiju tako da u Svečanoj dvorani "Avia" u Velikoj bilo preko 450 osoba. Pristigli su im i gosti iz starog kraja, obučeni u narodne nošnje tog kraja koji su izveli nekoliko pjesama i svakako nekoliko gangi u čemu su imali i podršku nekih starijih posjetitelja u dvorani. Gangaši iz Gruda otpjevali su nekoliko starih ali i novo komponiranih gangi a imali su pratnju na gajdama i guslama.

Sve je na početku pozdravio predsjednik Udruge Herceg Stjepan, Vlado Boban, koji je zbog odlične organizacije zadnjih nekoliko godina, prošle godine dobio novi mandat da vodi udrugu i organizira ovako uspješno Hercegovačko silo. Zahvalio se svima koji su se odazvali i napravili jedno rekordno Hercegovačko silo, a naglasio je da se prihod od tombole usmjerava za Dječji odjel Opće županijske bolnice Požega.

Od uzvanika na silo su došli požeško-slavonska županica Antonija Jozić, saborski zastupnik Nikola Mažar, čelnici državnih agencija i uprava Luka Čirko, Domagoj Mikulić i Ivan Boti, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, čelnici općine Kupres, te predstavnici hercegovačkih udruga iz Zagreba i Osijeka.

Predsjednik Vlado Boban uručio je i zahvalnice članovima koji su svojim radom omogućili da se i sada nakon 26. godina održavaju sila, Radoslavu Vukoji i Marinku Markoti.

Na "Hercegovačkom silu" uvijek bude i delicija iz Hercegovine, tako je najveći proizvođač pršuta iz Hercegovine osobno narezivao pršute odmah na ulazu u dvoranu, a na stolu su već čekali nezaobilazni uštipci, hercegovački pršut i sir iz mišine iz starog kraja. Za večeru se nije zaboravilo ni ono što Hercegovci u Slavoniji najviše vole, a to je sarma - kraljica slavonskog stola. Na kraju i obvezna pečena janjetina sa ražnja i mladi luk. Kako sada ima sve više Hercegovaca koji su ovdje postali vinogradari ili tu ljubav donijeli sa sobom, ponovno smo imali pedesetak vrlo kvalitetnih vina na degustaciji nakon večere, koje je postalo tradicija, ali naravno sa sve više i više butelja vina.

Bila je tu i glazbena skupina Nevera band iz Požege koja je odlično vodila zabavu kroz večer. Svoj štih dala je i voditeljica Marijana Sabljak.
Tijekom večeri održana je i bogata tombola sa puno vrijednih zgoditaka, a dio prihoda kao i prijašnjih godina namijenjen je u humanitarne svrhe, za pomoć Dječjem odjelu Opće županijske bolnice Požega.