Srijeda, 10 Travanj 2024 09:26

Profesorice Ekonomske škole Požega pratile su rad u srednjim školama na grčkim otocima

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Profesorice Ekonomske škole Požega Magdalena Vojak, Violeta Katušić i Lidia Gerstman boravile su prošlog tjedna u grčkim školama na praćenju rada u okviru Erasmus akreditacije za odgoj i opće obrazovanje.  Profesorica Vojak „jobshadowing“je odradila u srednjoj školi Panormiti na otoku Symiju, prateći postupke i tretmane učenika s teškoćama u učenju kao i način brige za mentalno zdravlje učenika, dok su profesorice Katušić i Gerstman u Četvrtoj gimnaziji grada Chiosa na istoimenu otoku pratile sustav brige za dobrobit učenika i nastavnika, kreativan rad i izvannastavne aktivnosti. Nastavnici obiju škola s gošćama su podijelile primjere dobre prakse u međunarodnim projektima.

IMG 20240405 WA0001Srednju školu Panormitio pohađa stotinjak učenika koji u školi provode 7 sati dnevno, a grčki sustav obrazovanja može se pohvaliti odličnim tretmanom učenika s posebnim potrebama. Učenici s lakšim teškoćama u učenju i savladavanju nastavnog sadržaja, uz redovnu nastavu u razredu, imaju dodatne sate s predmetnim nastavnicima tijekom radnog tjedna. Za učenike s većim teškoćama u razred dolaze posebno educirani nastavnici koji osim pomoći u usvajanju propisanih ishoda intenzivno rade i na inkluziji i socijalizaciji učenika s ostatkom razreda. Od izvannastavnih aktivnosti škola ističe izviđačko društvo i volontere koji ga vode organizirajući aktivnosti usmjerene na zaštitu okoliša i fizičko i mentalno zdravlje učenika.

U četvrtoj gimnaziji Chios 160 je učenika i primjer je dobre prakse u poučavanju jezika, književnosti, umjetnosti i kulturne baštine, koja je velikim dijelom vezana za proizvodnju mastike, smole posebnog stabla pistacija, glavne poljoprivredne grane otoka još od antičkih vremena. Također vodi iznimnu brigu za mentalno zdravlje učenika, organizirajući terensku nastavu, izlete i ekskurzije te kvalitetne kreativne družine, od kojih se ističu dramska i likovna. Profesorice su pratile i predavanja i radionicama koje su u školi pripremili Amnesty International, o migrantima kojih na otoku ima dosta i stalno pristižu,i lokalna udruga za zaštitu životinja, nastojeći osvijestiti kod učenika potrebu stalne brige za ljubimce.IMG 0387

Posjet grčkim školama bilo je iznimno ugodno i obogaćujuće iskustvo,u prvom redu zbog upoznavanja vrlo ugodnih nastavnih sredina s lijepo odgojenom djecom zainteresiranom za svijet oko sebe, ali i zbog impresivne prirode otoka, biološke raznolikosti i bogate kulturne baštine. Nastavnice su upoznale brojne primjere dobre prakse i nadaju se da će ubuduće imati priliku uzvratiti gostoprimstvom.

Lidia Gerstman, projektna koordinatorica