Četvrtak, 30 Svibanj 2024 12:16

Zaštita djece i mladih od utjecaja duhanske industrije tema je Svjetskog dana nepušenja 2024. godine.

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Prema podacima Europske zdravstvene ankete (2019.g.) 22% stanovnika Hrvatske svakodnevni su pušači. Puši svaki četvrti muškarac i svaka peta žena. Četiri od pet pušača puši dulje od 10 godina što im značajno povećava rizike za bolesti uzrokovane pušenjem.

Uporaba e-cigareta, iako se prikazuje kao manje štetan način uporabe nikotina, i dalje razvija ovisnost te je u današnje vrijeme sve češće sredstvo prvog susreta mladih s nikotinom. Kako su relativno nedavna pojava, za e-cigarete još ne postoji dovoljno dokaza o njihovom utjecaju na razvoj mnogih bolesti. U Hrvatskoj je e-cigarete u životu koristilo čak 17 posto učenika.

Zaštita djece i mladih od utjecaja duhanske industrije tema je Svjetskog dana nepušenja 2024. godine.

Duhanska industrija je iznimno bogata i moćna, utječe na zdravstvenu politiku, naše zdravlje i zdravlje planete. Kako bi nastavila zarađivati milijarde eura, duhanska industrija mora svake godine naći zamjenu za milijune korisnika koji umiru i one koji prestaju pušiti. Radi toga obraća se narednoj generaciji pušača i koristi marketinške taktike kojima privlači djecu i mlade, između ostalog i putem društvenih mreža.

Ciljevi kampanje ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja su:

  • Osvijestiti građane, a posebno mlade osobe o taktikama koje duhanska industrija koristi kako bi zadržala i povećala prihode, odnosno privukla dovoljno novih korisnika njihovih proizvoda.
  • Pokazati političarima na koje se sve načine duhanska industrija cilja djecu i mlade te kako lobira protiv zabrane ograničavanja uporabe duhanskih proizvoda u javnom prostoru kako bismo zaštitili buduće generacije.

dr. sc. Jasmina Kovačević, dr. med., spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije