Srijeda, 10 Srpanj 2024 13:01

Ne propustite ljetnu manifestaciju Knjignik koja se ovog petka održava u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PLETERNICA - Ljetna manifestacija knjižnice Knjignik održat će se u petak, 12. srpnja 2024. godine na Trgu bećarca. Knjignik je osmišljen s naglaskom na čitanje i druženje u neformalnom okruženju, a financiran je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Požeško-slavonske županije.
+ Kao i svake godine imamo program za djecu i odrasle. Mladi će imati ''Kvizomaniju'', kviz iz književnosti u 18:30 sati. Djeca će imati priliku na Trgu bećarca u 19:00 sati pogledati predstavu "Tratinčica i čudesna vrtićka krema'' u izvedbi Kazališta Prijatelj iz Zagreba.

traatincica 2
Jedan od ključnih trenutaka u odrastanju i socijalizaciji malog djeteta je prvi dan odlaska u vrtić, koji čak i u najbezbolnijim varijantama teško prolazi bez straha i plača. To je naravno zapravo na neki način normalno. Dijete iz potpuno sigurnog okruženja dolazi u ono potpuno nepoznato. Naravno, nije lako ni roditeljima. Do tog trenutka su rijetko ostavljali dijete, a ako i jesu to je uvijek bilo bliskim i povjerljivim osobama. Najednom se moraju osam sati osloniti na neku, do tog trenutka nepoznatu osobu i imati povjerenja da će ona jednako dobro postupati prema djetetu i da će ono biti na sigurnom - istaknuli su organizatori.
Slikovnica Jelene Premec „Tratinčica i čudesna vrtićka krema“, tematizira upravo taj problem, taj trenutak razdvajanja od roditelja. Autorica koja je i sama odgojiteljica i radi u vrtiću takvih se trenutaka nagledala i morala suočiti i rješavati te probleme. Čudesna vrtićka krema je metafora svega dobroga što dijete u vrtiću može doživjeti i način na koji se uz pomoć odgojiteljica može u njemu osjećati mirno i spokojno.
Hrvoje Zalar je u svojoj dramatizaciji razradio osnovnu temu i nadopisao scene u kojima je na komičan i djeci prepoznatljiv način prikazao težak rastanak glavnog lika (Tratinčkice) od svojih roditelja. Predstava je namijenjena djeci vrtićke i predškolske dobi.
U programu za odrasle u 20:00 sati u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica promociju knjige ''Ja, pa ja, i opet ja!'' imat će spisateljica Josipa Pavičić. Spisateljica, poučavateljica tehnika za samorazvoj, televizijska voditeljica, majka i još mnogo toga. Više možete saznati u petak!
Vidimo se u petak na Trgu bećarca i u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica!