Nedjelja, 15 Prosinac 2013 15:22

5. Štamparovi dani uz Simpozij vojne i krizne medicine

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA NARODNOG ZDRAVLJA „ANDRIJA ŠTAMPAR“  -
 
POŽEGA – U sklopu 5. stručno-edukacijskog simpozija Štamparevi dani ove godine Udruga narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ organizirala je i dvodnevni Međunarodni simpozij vojne i krizne medicine.
U sklopu Štamparevih dana za stanovnike Novoselaca i Trapara organizirano je mjerenje glukoze i krvnog tlaka te provedeno anketiranje stanovništva o javno zdravstvenim problemima koje su provodili mladi liječnici i studenti medicine. U osnovnoj školi pak održane su radionice o prevenciji međuvršnjačkog nasilja među učenicima pod nazivom „Budi cool, ne budi bully“.
IMG 4222Kao treći segment Štamparovih dana u konferencijskoj dvora Gimnazije u Požegi održan je u funkciji trajne edukacije u procesu cjeloživotnog učenja Simpozij vojne i krizne medicine na kojima su predavanja održali poznati stručnjaci iz tog područja, predavači iz ministarstava, javnih ustanova te eminentni stručnjaci sa svojim iskustvima iz Domovinskog rata a među njima i najpoznatiji prof. dr. sc. Andrija Hebran, akademik Ivica Kostović, prof. dr. sc. Drago Prgomet, prof. dr. sc. Slobodan Lang, mr. sc. Vesna Bosanac i dr.
- Ovo je naš prvi jubilej Štamparovih dana, a evo na ovaj simpozij smo uz naše zadovoljstvo doveli veliki broj eminentnih stručnjaka vojne i krizne, te ratne medicine. To su ljudi koji u svjetskim razmjerima pričaju o svojim ratnim iskustvima, te o tome kako bi trebalo izgledati u medicini u kriznim vremenima, posebno u sve češće vremenskim katastrofama koje se dešavaju u svijetu i našem okruženju. Danas sve više i mi na to ukazujemo i naglašavamo da se za to na vrijeme moramo pripremiti, ali kako ste vidjeli iz svih izlaganja i diskusije bez prave političke volje za to i izrade razvojnih strategija bojim se da će to ostati samo na praznim riječima. Hrvatska i mnoge zemlje za to nisu pripremljene, Hrvatska ne poznaje strukturu krizne medicine niti ima razvijenu strategiju – rekao je dr. Ivan Vukoja, glavni tajnik simpozija i predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.