Nedjelja, 16 Ožujak 2014 20:05

Na prvoj Sarmijadi preko 1000 sarmi

Ocijeni sadržaj
(25 glasova)

ODRŽANA 1. SARMIJADA TJEDNIKA KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA  -

POŽEGA – Iako tek prva, Sarmijada koju je organizirao tjednik Kronika požeško-slavonska u Hotelu Grgin dol bila je pun pogodak. Na natjecanje i pravu reviju sarme odazvalo se 20 društava i udruga, ali i pojedinaca, tako da se na stolovima našlo preko 1000 komada sarme. IMG 1499Bilo je tu seljačke sarme, kirvajske, svatovske, one koja ide uz kolinje, od suhog mesa, ramske, komušanske, graničarske, bezmesne, s bučinim sjemenkama i uljem, planinarske, ali i gospodske sarme koja ide na stol uz nedjeljni ručak. Naša kraljica slavonskog stola okupila je tako preko 200 sudionika te pokazala i dokazala da je sarma jelo koje vole svi, svatko na svoj način, ali i da nas povezuje.
IMG 1664- Cilj ove manifestacije je popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela,
vrlo čestog na slavonskoj trpezi. Iako njeno porijeklo dolazi s istoka u našim krajevima se udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i blagdanskih objeda u zimskom periodu, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog ili mljevenog mesa s dodatkom riže, zamotano u list kiselog kupusa. U nekim krajevima mota se i u list svježeg bijelog kupusa ili list od vinove loze – rekao je inicijator i pokretač Sarmijade, Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.
Na 1. Sarmijadu Požeštine odazvalo se 15 kulturno umjetničkih društava, planinari HPD Sokolovac, Hrvatsko srce, tvrtka Grbić i uljara bučinog ulja, ekipa Radia Valis Aurea, redakcija Kronike, zavičajne udruge Komušana i Ramaca doseljenih u Požeštinu, KUD Svilenka iz Buka, KUD Bektež, Udruga Paukova mreža, KUD Ivo Čakalić iz Kaptola, Muzej u loncu, Anka Šutalo i dr.

IMG 1673- Kako je sarma jelo koje se ne priprema svaki dan nego vezano uz neke običaje i blagdanske objede pozvali smo sva kulturno umjetnička društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja, grupe i pojedince da se prijave na natjecanje i da pripremimo pravu reviju sarme. Za svaku grupu osigurali smo stol tako da je svatko mogao prezentirati svoj običaj postavljanja stola i ponudu hrane iz svoga kraja, onako kako su to radili nekada naši stari ili po građanskom štihu. Naravno centralni dio stola zauzimala je kraljica stola - sarma, a uz nju su sva društva i udruge servirali i ostala tradicionalna jela i pića, kruh pečen u krušnoj peći, domaće suhomesnate specijalitete, razna peciva i kiflice, slatka jela i kolače, domaće rakije i vina. Svatko je složio svoj dio priče, koristeći stare predmete, stare posude, zemljane posude, tanjure i pribor za jelo staro i po stotinjak godina – rekao je Vladimir Protić.
IMG 1648Sve je ocjenjivala stručna komisija u sastavu: šefica restorana Hotela Grgin dol Marijana Pranić, šef restorana KTC Kutjevo Krešo Tidlačko, inž. prehrambene tehnologije Ferdinand Troha, zamjenik župana, Jelenko Topić, novinar i dugogodišnji član žirija gastro manifestacija te prehrambeni tehnolog Anamarija Mišić. Nije bio lak zadatak, jer su svi skuhali svoju najbolju sarmu i nastojali se prezentirati u najboljem svjetlu.
Najveći broj bodova i titulu zlatne sarme dobila je sarma koju su pripremili članovi KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, koju je prezentirala Sunčica Bajić i predsjednik društva Stanko Raguž. Uz zlatno priznanje kao nagradu dobili su veliki ekspres lonac i poklon paket vina Kutjeva d.d., inače sponzora manifestacije. Drugo nagrađenu srebrnu sarmu zaslužili su po ocjeni žirija članovi KUD-a Požeška dolina iz Požege, a treću nagradu dobili su članovi KUD-a Orljava iz Pleternice.
IMG 1680Nagrade najboljima uručio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je pohvalio napore organizatora tjednika Kronika da pokrene ovakvu jednu manifestaciju. – Ovo je samo jedan početak, a oduševljen sam ovim velikim odazivom i entuzijazmom svih vas koji ste se odazvali na ovu gastro priredbu, koja diže na naš stol sarmu. To je jelo koje je udomaćeno na našim stolovima, a od ove manifestacije mi moramo širiti priču i pokušati je i turistički brandirati, kao naš turistički proizvod koji može dovesti i goste u naš kraj. Naš tjednik Kronika se već pokazao kao pokretač i organizator kulturnih i književnih večeri, a i sa organizacijom vrlo uspješnih gastro manifestacija – rekao je župan Alojz Tomašević.
IMG 1574Nagradu za najljepši uređeni stol s pričom uskrsnog stola u slavonskoj kući dobili su članovi KUD-a Poljadija Grabarje i domaćica stola Marija Ribičić koja je sa svojim članicama priredila stol kakav se servira za Uskrs, s ukrašenim pisanicama, kruhom s raspelom, kuhanom šunkom i naravno sarmom. – Moram se zahvaliti tjedniku Kronika i uredniku Vladimiru Protiću što nas je ponovno okupio ovakvom jednom gastro priredbom. Naše društvo Poljadija Grabarje on je potakao i zajedno već drugu godinu organiziramo Švarglijadu, koja se također pokazala vrlo uspješnom manifestacijom – rekao je predsjednik Poljadije, Ivica Ribičić.
IMG 1708Posebnu nagradu za domaćicu koja je u prezentaciji svoje sarme bila najuspješnija odnijela je Ivanka Srdarević iz KUD-a Zagrađe, koja nije imala lak posao jer su njeno društvo i ona pripremili čak tri vrste sarme, pravu seljačku graničarsku, kirvajsku i posnu koja se jede u vrijeme korizme. Uz priznanje, Ivanku je sponzor Color trgovina nagradila poklon paketom i kuhinjskim mikserom. Nagradu za najljepši stol i najuspješniju domaćicu uručio je dogradonačelnik grada Požege, Darko Puljašić, koji je istakao svoje zadovoljstvo uspješnošću ovakve manifestacije koju će grad Požega i u budućnosti podržati. – Zaista sam iznenađen ovako velikim odazivom svih vas, ovakve gastro manifestacije trebaju našem gradu, trebaju i vašim udrugama i društvima i grad Požega će vas uvijek podržati u vašim nastojanjima da vratimo djelić naše prošlosti i baštine, koju vi kao stalni čuvari uvijek i činite – rekao je Darko Puljašić.
IMG 1748Nakon svečanosti dodjele nagrada svi sudionici, gosti i građani koji su došli kao posjetitelji blagovali su sarmu, naravno svi su željeli probati one nagrađene. Uz sarmu KUD Rama Pleternica i KUD Komušani iz Brestovca, kao zavičajna društva bosanskih Hrvata ponudili su i brojne pite po kojima su odvajkada poznati, sira iz mišine, gurabije i baklave. Bilo je dostatno za sve jer je i organizator za goste priredio veliki lonac pun sarme. Nakon ručka uz mlade tamburaše GKUD-a Požega, razvio se i taraban, koji je zahvaljujući lijepom i sunčanom danu izašao i na dvorište Hotela Grgin dol, a obvezni bećarac, malo i vrući zabavio je sve sudionike.