Utorak, 01 Travanj 2014 11:42

Najbolja izvorna graničarska folklorna skupina

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA KUD ZAGRAĐE – ČUVARA BAŠTINE  -
 

ZAGRAĐE – Nadaleko poznata izvorna graničarska folklorna skupina je KUD Zagrađe, s prepoznatljivim nošnjama i lijepim djevojkama, ali i snašama. No nažalost nedostatak financijskih sredstava prošle godine nije im dozvolio da gostuju na mnogo mjesta. – Puno poziva folklornih društava na žalost morali smo odbiti jer nismo imali sredstava za putovanja, pa smo se uglavnom usredotočili na organizaciju svoje Smotre folklora gdje uvijek ugostimo desetak folklornih društava. Tu je i organizacija Šokačkog graničarskog sijela kao naše poznate manifestacije i naš nastup na Lidasu u Pleternici. Ove godine naša dječja grupa nastupala je na Županijskoj smotri malog folklora gdje je zauzela 1. mjesto, pa su tako kao predstavnici županije išli na Đakovačke vezove i Vinkovačke jeseni – istakla je Ljubica Sentić, predsjednica KUD-a Zagrađe.
IMG 2800KUD u Zagrađu djeluje od 1967. godine a već 18 godina uspješno ga vodi Vesna Kožul, koja s njima svakog tjedna uvježbava ples, pjesmu i koreografije. Zadovoljna je suradnjom, a i činjenicom da se nekoliko mlađih djevojaka obučilo da mogu raditi samostalno s malim folklorom, što će njoj olakšati rad.
- Biti član folklora je velika žrtva za pojedinca, jer mora dati puno svoga vremena. Velike su pripreme za nastup, oblačenje i uređivanje traje gotovo cijeli dan, a kad je u pitanju i frizura s coklanjem onda se mora početi i dan ranije prije nastupa, a da ne kažem da djevojke ne mogu niti spavati da ne pokvare frizuru. IMG 2801Čitav dan tako budeš u nošnji a onda se desi da nastup bude 5 ili 10 minuta, i vide nas tako samo na nastupu. Rijetko tko od gledatelja zna što se sve mora podnijeti da se pripremi jedan nastup – rekao je Stjepan Rukavina, dopredsjednik društva koji je u plan za ovu godinu stavio i izvedbu starih običaja, žetve i vršidbe, koji bi izveli svi članovi društva i seljani, a napravili bi i DVD prikaza običaja s pjesmama i plesom.
Zatražili su od grada Pleternice da im pomogne u savladavanju prepreka oko dobivanja svog prostora u selu, koji je nekada bio selski, ali se u nekim godinama to prevelo na društvenu tvrtku, koja je kasnije privatizirana i oni su ostali bez prostora. Pomoć u tom pitanju i oko financiranja društva obećala je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić. IMG 2799– Kod vas u Zagrađu osjeća se jedno zajedništvo, cijelog sela i dobrog rada i KUD-a, DVD-a, i Nogometnog kluba. Na svim aktivnostima ste zajedno i to se posebno vidi u Zagrađu na događanjima, evo zadnje Pokladno jahanje koje je bilo odlično organizirano a i vi ste svi sudjelovali. No moram vam reći da se 'falite', jer imate s čime. Svi skupa pokušavamo od zaborava sačuvati i naše običaje, tradiciju, narodne nošnje, mislim da nema niti jedne kuće u Zagrađu koja nema narodnu nošnju, nema peškira. To treba očuvati i mi ćemo van zasigurno na tom vašem putu biti od pomoći. Bit ćemo pomoć u vašim manifestacijama i vašim aktivnostima. Ponosna sam kad vas vidim i na TV i na pozornicama i čestitam vam na tome – rekla je gradonačelnica Jozić.