Ponedjeljak, 14 Srpanj 2014 13:02

Problem napuštenih životinja je sve veći

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DAJ SVOJ GLAS UDRUZI SIRIUS I PODRŽI PROJEKT "ČLANARINA ZA KASTRACIJU"  -

POŽEGA - Udruga za zaštitu životinja „Sirius“ iz Požege i dalje je vrlo aktivna što se tiče udomljavanja i zbrinjavanja napuštenih životinja u Požeštini. S obzirom na problematiku nepostojanja gradskog Azila, Udruga nastoji napuštene životinje smjestiti kod privremenih udomitelja kojima osigurava hranu, medicinsku skrb, kastraciju i besplatnu sterilizaciju za životinje. – Kako je sve veći broj napuštenih životinja nedavno smo u Udruzi pokrenuli projekt „Članarina za kastraciju“. Godišnja članarina iznosi 50 kuna i članovi nemaju nikakvih obaveza prema Udruzi. Volontira se isključivo na dobrovoljnoj bazi. Cilj članarina je prikupiti što veći novčani fond iz kojeg bi se sredstva trošila na sterilizacije i kastracije životinja kako bi se u konačnici smanjio broj napuštenih životinja - napominje predsjednica Udruge Gordana Malbašić. Povezivanjem s Veterinarskom stanicom, uključivanjem Grada u projekat i fondom od Udruge, cijena sterilizacije bi se mogla spustiti i na 500 kuna što je nekakva realna i prihvatljiva cijena. Članovi Udruge koji imaju svoje kućne ljubimce mogu iskoristiti svoju člansku iskaznicu i ostvariti popust prilikom sterilizacije odnosno kastracije životinja, a sav preostali iznos od članarina poslužit će za osiguravanje hrane i zadovoljavanja ostalih potreba životinja koje se nalaze kod privremenih udomitelja.
Gordana ističe jednu zanimljivu statistiku: - Ako se uzme u obzir da jedna životinja ima u pet okota u svom životu, a ima i više…i ako uzmemo u obzir da životinja ima oko četiri mladunaca dolazi se do podatka da jedna životinja za manje od pet godina okoti preko 1.000 mladunca što je fascinantna brojka, a s obzirom da Udruga ima plan do kraja godine sterilizirati i kastrirati oko 30 pasa i 30 mačaka… kad se sve zbroji… suzbilo bi se na taj način preko 60.000 neželjenih životinja!!!“ Fascinantna brojka. Ima članova Udruge koji tu uslugu nikad neće koristiti, ima članova koji niti nemaju kućne ljubimce, ali jednostavno žele pomoći napuštenim životinjama - ističe Gordana. Velika problematika je i dalje nepostojanje Gradskog azila gdje bi se mogla smjestiti sve napuštene životinje. Iz Udruge se nadaju da će se taj problem uskoro krenuti rješavati. Svoje prijedloge su poslali gradskim službama, a svoju pomoć su ponudile i mnoge poznate osobe. Voditelj televizijske emisije „Kućni ljubimci“ Antun Ponoš nudi konkretnu pomoć. - Napuštene životinje su opasnost kako za same životinje tako i za ljude i za promet, a svaka civilizirana zajednica trebala bi riješiti problem nezbrinutih životinja. Problem napuštenih životinja se sve više i više povećava - ističe Ponoš i napominje ako se Požeška Gradska uprava odluči na realizaciju Azila osobno će ih ugostiti, odvesti na sve adrese gdje trebaju, poslati sve što treba od prostornih do ostalih rješenja kako bi se krenulo u realizaciju Azila jer misli da na našem području prostora ima i u kratkom vremenu bi se sve moglo realizirati.
Dobar primjer je Grad Zagreb koji je prvo napravio Azil u Dumovcu, zatim je krenuo u edukacije i sve ostale projekte koje predlažu i članovi Udruge za zaštitu životinja Sirius Požega. Do realizacije Azila članovi Udruge će i dalje na sve moguće načine pomagati napuštenim životinjama a jedan od načina na koji svi mogu pomoći je učlanjenje u Udrugu i plaćanje članarine.