Petak, 17 Listopad 2014 09:26

Sami radili hranu da bi je više cijenili

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MALI KAPTOLČANI PROVELI ŠKOLSKI PROJEKT NA SVJETSKI DAN HRANE  -

 KAPTOL – Učenici i nastavnici Osnovne škole Vilima Korajca iz Kaptola u povodu Svjetskog dana hrane pripremili su jedan školski projekt u kojemu su kroz nekoliko radionica prikazali nastajanje hrane od polja do stola, ali se aktivno uključili i u stvaranje te hrane. – Dugo i studiozno su se oni pripremali za sve to, a u projekt su uključeni svi učenici od 1. do 8. razreda u školi, te i naše područne škole. Dosadašnjih godina radili smo Dan kruha a sada smo to proširili osim kruha i na ostale proizvode sa zemlje. To je uspješno realizirano, a to jedan oblik učenja kroz rad, što ima pravu vrijednost i što će učenicima ostati. Ovaj projekt napravljen je i za to da se učenici nauče o važnosti hrane, da vide koliko je teško napraviti poneko jelo da bi ga više cijenili. Sve viškove hrane oni će dati onima kojima je potrebna, tako da savladaju i onu potrebu humanitarnog djelovanja – istakao je Nino Diklić, ravnatelj kaptolačke škole.

 Dio hrane, kruha, pogača, brojnih slastica i kolača dužeg procesa pripremanja, učenici su pripremili zajedno sa svojim roditeljima kod kuće i donijeli u sklopu projekta koji se odvijao ispred škole, a dio su od namirnica sami pripremali. Tako su ribali jabuke, mutili tijesto, pravili jabučne kolače, rezali na kockice ostalo voće i pravili voćne salate, mutili smjesu i pekli palačinke, pravili voćne sokove od voća iz svojih voćnjaka, pekli kokice, tucali orahe, lješnjake i pripremali jezgre za kolače, nizali zrna i jesenske plodove u originalni nakit, a likovnjaci to ukrašavali u žarkim bojama.
Svu hranu, ali i sve koji su uključeni u ovaj hvalevrijedan projekt blagoslovio je kaptolačku župnik preč. Josip Klarić, te preporučio za blagovanje.

Karla Štetka iz 4 a razreda je zajedno sa svojom mamom napravila nekoliko kolača, ali po starim receptima. – Tu se nalazi 20-tak vrsta kolača, štrudla, kiflice sa sirom, pita od jabuka, proljetna pita, čupava Kata, bakini licitarski medenjaci, kuglof od crnog vina, lješnjak trokutići, ali i češki mazanec. Svi kolači napravljeni su po starim receptima i kraj svakoga kolača nalazi se napisani recept. Tko želi pokušati peći takve kolače može ga uzeti. Cilj nam je sačuvati takve recepte od zaborava i potaći da se takvi kolači peku – rekla nam je posebno angažirana Karla, koja je ovu svoju ulogu čuvarice starih recepata shvatila vrlo ozbiljno. Recepte su dobili od svojih baka, ali i mama kaže Karla, koja je spremno i pozirala uz nekoliko vrsta kolača. Kako je Kaptol poznat po Češkim stanovnicima naravno da je bilo i starih čeških kolača i slastica.

 Kuglof od crnog vina bio je dominantan kolač na stolu, koji su pohvalili svi koji su ga probali, pa i autor ovog teksta. Malo smo tražili i ubrzo našli mamu koja ga je pripremila. To je Andrea Klinčić iz Kaptola, a uzeli smo i recept koji nam je ustupila naša mala organizatorica Karla – Uzmite i probajte, fini su.

Evo za čitatelje donosimo recept, pa neka se okušaju u pripremi i oslade odličnim kolačem.

 Kuglof od crnog vina
300 gr margarina
300 gr šećera
5 jaja
375 gr brašna
1 i ½ praška za pecivo
1 i ½ vanilin šećera
1 i ½ žličice kave
1 i ½ žlićice cimeta
150 gr nasjeckane čokolade,
2 dcl crnog vina
Prvo izraditi bjelanjke, zatim dodati šećer, žumanjke, brašno, pecilni prašak i vanilin šećer. Na kraju dodati cimet, kavu, nasjeckanu čokoladu i crno vino. Sve dobro izmiješati kuhačom i smjesu izliti u kalup za kuglof. Peći oko 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva u pećnici.