Srijeda, 14 Siječanj 2015 10:44

„Ulične knjižnice“ na osam lokacija u gradu i selima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVI PROJEKT GRADSKE KNJIŽNICE PAKRAC ŽELI KNJIGU PRIBLIŽITI GRAĐANIMA -

PAKRAC - Uz pomoć sredstava Zaklade "Slagalica" Gradska knjižnica Pakrac provodit će projekt "Knjižnica bez granica" koji se sastoji od dvije vrste aktivnosti. Prva od njih su tzv. ulične knjižnice. - Kroz ovaj projekt mi želimo naše usluge 'iznijeti' izvan zidova knjižnice i tako omogućiti građanima da lakše dođu do knjiga, i u gradu i u okolnim ruralnim sredinama. Naime, ima ljudi, osobito u selima, koji bi možda i željeli više čitati ali im je problem prijevoz do grada, daleko im je ići i slično. Stoga smo, imajući u vidu iskustva iz svijeta, osmislili ovaj projekt u sklopu kojega ćemo napraviti 'ulične knjižnice'. Riječ je o osam kućica od drveta od kojih će četiri biti postavljene na prometnim mjestima u gradu a četiri u većim izvor slike-google.comokolnim selima. U njima će se nalaziti knjige, časopisi, novine, a građani će ih moći slobodno uzeti, pročitati i potom vratiti nazad. Ulične knjižnice bi se uglavnom punile knjigama koje je knjižnica otpisala iz svog fonda no, u planu imamo i nekoliko akcija darivanja knjiga kako bi se ponuda uličnih knjižnica obogatila – pojasnila je ravnateljica knjižnice Monika Lucić Fider.

Pakračani su od Zaklade "Slagalica" dobili 12.900 kuna koje će se iskoristiti za nabavu materijala a većinu ostalih poslova obavit će se na volonterskoj osnovi. U Knjižnici posebno ističu pomoć Pere Antunovića i Hrvoja Šebića. Kućice za ulične knjižnice trebale bi biti izrađene i postavljene do 1. lipnja.

 Druga aktivnost u sklopu projekta "Knjižnica bez granica" bit će održavanje interaktivnih tribina na temu fenomena suvremene književnosti a u svrhu promocije čitalačkih navika i razvoja kritičkog mišljenja. Konkretno, riječ je o tri tribine koje će voditi psihologinja Ivana Mađaroši a građani će moći raspravljati o temama "30 nijansi sive – siva zona književnosti", "Paulo Coelho – majstor citata" i "Biografije celebrityja – znatiželja ili voajerizam".