Petak, 13 Ožujak 2015 13:26

Nose ime Tome Perića poginulog branitelja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. OBLJETNICA UDRUGE ZA SPORT I REKREACIJU IZ BUKA -

 BUK – Deset godina prošlo je od osnivanja Udruge za sport i rekreaciju koja djeluje u naseljima Resna, Svilna, Buk i Kalenić, koja su povezana jedno na drugo. Već tada su bili među malobrojnim udrugama u Hrvatskoj koji nose ime jednog poginulog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, a posve su jedinstveni po tome što su svojoj Područnoj školi dali ime Tome Perića. Udruga organizira razne sportske manifestacije, humanitarne turnire u malom nogometu, inicirali su i osnivanje Kulturno umjetničkog društva Svilenka Buk koje danas uspješno radi i predstavlja ovaj kraj širom RH, a još su poznatiji po obilježavanju događanja iz Domovinskog rata i čuvanju digniteta Domovinskog rata. Udruga je poznata i po tome što je organizirala nabavku 100 hrvatskih barjaka koji se ponosno vijore kroz sva četiri naselja povodom svakog državnog praznika i blagdana.

Jubilej je bila i prilika da se zaslužnima i onima koji pomažu udruzi u radu dodjele zahvalnice i priznanja, a to je prije svega grad Pleternica koji svoju udrugu pomaže u svim prilikama. Podršku u radu i osobno na svečanosti dala je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, istakavši da je udruga nositelj niz manifestacija koje će grad Pleternica podržati. Priznanja je uručio predsjednik udruge Branko Polić.

To što se brinu za obilježavanje događaja iz Domovinskog rata i što rade na očuvanju digniteta i širenju istine o Domovinskom ratu, posebno je pohvalio zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, koji je istakao nezadovoljstvo županije što se u osnovnim i srednjim školama u udžbenicima nalazi vrlo malo o Domovinskom ratu i da svaka nadolazeća generacija mladih o tome zna sve manje. Domovinski rat je nas svijetli početak, stoga je županija podržala i projekt „Sat istine“ u kojemu prilagođenim predavanjima uz film učesnici Domovinskog rata pričaju učenicima o Domovinskom ratu na našim prostorima.

Udruga održava odlične odnose s udrugom Mitnica iz Vukovara, a svi članovi udruge gostovali su u Buku, gdje je održana i revijalna malonogometna utakmica između timova udruga. Vukovarci su poklonili Bučanima svoj najsvjetliji suvenir, granatirani vodotoranj, koji iako teško oštećen stoji i danas ponosno.

Posebno se svima obratio načelnik općine velika Vlado Boban i posebno ganuti ravnatelj pleterničke knjižnice Franjo Novak, koji su pohvalili bogati rad udruge, neznajući za njega u potpunosti, a sve su vidjeli i shvatili nakon prikazivanja 40-minutnog dokumentarnog filma o desetgodišnjem radu udruge. Film su pohvalili svi nazočni na svečanoj sjednici, jer je kroz vrlo prihvatljiv način, puno ljepši i točniji od čitanja izvještaja o radu, prezentiran jedan period rada Udruge Tomo Perić. Predsjednik Branko Polić zahvalio se i medijima na tome što su svojim izvještavanjima omogućili da se aktivnosti i rad udruge raširi po svijetu.

Tekst/Foto: Vladimir Protić