Srijeda, 09 Rujan 2015 12:22

Dokument(arac) domovini – Spomen(ik) prijatelju

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KPD SLOGA PAKRAC TRI DANA PRIKAZUJE DOKUMENTARNE FILMOVE NA TEMU IZ DOMOVINSKOG RATA -

PAKRAC - Prolaze godine otkad rođendan Male Gospe, 08.rujna, nije potpuno radostan a pomalo se prestaje slaviti kao kram, što je nekada bio u Novom Majuru. Slavlje se pretočilo u tugu, s veselog Majura – u tužno Kusonje.

Prošle godine je KPD Sloga Pakrac, u programu odavanje počasti poginulima braniteljima, pred premijerno i u društvu filmske ekipe, zahvaljujući HRT-i, članovima i pokojnoj predsjednici Udruge roditelja poginulih branitelja u Kusonjima Zorici Posarić, prikazali nagrađivani film „Broj 55“. Ove su godine pripremili, ponovno s suradnji s HRT-om u produkcijskom smislu, ciklus dokumentarnih filmova. Predstavljen je pozamašni dokumentarni opus najplodnijeg dokumentariste HTV-a – Darka Dovranića, koji osim tema Domovinskog rata u 25 godina rada bilježi više od 100 naslova dokumentaraca različite tematike. Dubravka Špančić, spiritus moves Društva, osmislila je projekt „Dokument(arac) domovini – Spomen(ik) prijatelju“.

Zadranin rođenjem, Darko Dovranić je sam aktivni sudionik Domovinskog rata koji ne zaboravlja branitelje, stradalnike, kao ni najveće epopeje domovinske povijesti koje uklapa u svoje filmske priče a koji se mogu vidjeti u Kinu Hrvatski dom od 08.- 10. rujna. Program je započeo razgovorom s Dovranićem o načinu njegovog rada i kritici da je Pakrac slabo, gotovo nikako prezentiran te njegova važnost i uloga u Domovinskom ratu. Dovranić je istaknuo da se on više drži živih svjedoka a da slika-film koji se prikazuje mora sam o sebi govoriti a ne da to čini narator. 8. rujna su prikazana dva filma: „Ratni zločin – Logor Bučje“ i „Otkos 10“. U filmu Logor Bučje svjedoci i preživjeli logoraši logora Bučja svjedoče o strahotama logora. Film se bavi nekako općenitim temama i osim Džakule ne spominju se krivci za logor Bučje. Film „Otkos 10“ film o operaciji istog naziva kojom je u studenom oslobođena Bilogora 1991. i prostor između Grubišnog Polja i Daruvara. I tu se autor bazira na izjave učesnika tih operacija ali i civile. Film je korektno napravljen. U tom filmu se može pratiti kronologija zbivanja.