Subota, 21 Travanj 2012 17:57

Za mlade roditelje i njihove bebe

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

RADIONICA I PREDAVANJE „BABY FITNESS“  -

POŽEGA - U Obiteljskom centru Požeško-slavonske županije započelo je s radom niz radionica i pedijatrijskog predavanja pod nazivom „Baby fitness“, namijenjeno mladim roditeljima i njihovim bebama. Osnovni cilj „Baby fitness“ radionica je edukacija roditelja uz pomoć stručnjaka, u najranijoj dobi kod njihove djece, te poticanje rane privrženosti između djeteta i roditelja uz pomoć razvojne gimnastike i masaže, psihosocijalne i zdravstvene podrške. Ove edukativne radionice i predavanja kroz cijeli „Baby fitness“ program vodi interdisciplinarni tim u sastavu Andrea Šimić-Klarić dr. med. pedijatar, Ivan Matković bacc. radni terapeut, Ana Matković dipl. psiholog i Ivana Vidović prof. defektolog-logoped.

- Baby fitness je naziv certificiranog UNICEF-ovog programa za roditelje i djecu do jedne godine života, u organizaciji Obiteljskog centar uz vanjske stručne suradnike. Nakon ovog programa, koji će se odvijati u tri dana, mi nastavljamo dalje prezentaciju programa s novom grupom, čim ona bude oformljena. Izuzetno mi je drago da smo mi organizatori ovog zanimljivog i didaktičkog programa, u koji su integrirani oni najmlađi – rekao je ravnatelj Obiteljskog centra Anto Brkić.

U ugodnom i toplom okruženju Obiteljskog centra kroz međusobnu interakciju stručnjaka, roditelja i njihovih beba, dodatno se potaklo stvaranje još boljeg emocionalnog odnosa roditelja i djece, odnosno cijele obitelji.

- Baby fitness je posebno važan i za neurološki razvoj djeteta, jer se vježbanjem, znači stimulacijom motorike djeteta, dolazi do povećanja broja veza među moždanim stanicama. Tako se povećava volumen mozga i njegova težina, te se poboljšava neurološki razvoj djeteta u dojenačkoj dobi. Te veze između moždanih stanica ostaju djetetu za cijeli život, tako da kasnije dijete ima veću šansu biti uspješnije i pametnije – kazala je pedijatrica Andrea Šimić-Klarić.

Uoči Uskrsnih blagdana u Obiteljskom centru također održana je i kreativna radionica u kojoj je sudjelovalo desetak dječaka i djevojčica predškolskog uzrasta, koji su samostalno izrađivali prigodne predmete za predstojeći blagdan. Cilj ove radionice bio je zajedničko druženje, u kojem su djeca razvijala svoje kreativne sposobnosti, ovladavali likovnim tehnikama, te razvijali motiviranosti za ustrajnost, da svoj rad sami do kraja završe.

Ivica Herner