Srijeda, 06 Travanj 2016 09:25

Uživajte u djetinjstvu, učite i igrajte se

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ČAGLINSKU ŠKOLU POSJETIO KNJIŽEVNIK BOŽIDAR PROSENJAK -

ČAGLIN - Učenici trećeg razreda OŠ Stjepan Radić Čaglin počašćeni su dolaskom posebnog gosta u razred, Božidara Prosenjaka, poznatog pisca za djecu i odrasle. Autor je zbirke pripovijetki „Sijač sreće“, koju kao lektirni naslov obrađuju u 3. razredu.

- Do sada smo već pročitali mnoge njegove priče i pjesme pa smo se radovali što ćemo ga upoznati. Pisac je na zanimljiv način govorio o svome djetinjstvu i školovanju. Pripovijedao nam je o svom strahu od škole i neuspjeha. Ispričao nam je kako je zavolio čitanje i osjetio potrebu da zapisuje svoje doživljaje i razmišljanja. Nakon toga, učenici su mu postavljali pitanja na koja je on strpljivo odgovarao. Bilo nam je zanimljivo i vrijeme provedeno s književnikom brzo je prošlo. Učenici su s velikim zanimanjem slušali književnika koji ih je nasmijavao opisujući događaje iz svog života na temelju kojih su nastale brojne njegove priče – rekla je Željka Peić, učiteljica 3. razreda.

Školski sat prošao je prebrzo i svi su se složili da doista treba više ovakvih zanimljivih druženja. Učenici će kao jednu od važnijih poruka ovoga susreta svakako ponijeti književnikove pozdravne riječi: "Uživajte u djetinjstvu, učite i igrajte se! Cijenite sebe, svoj život i zemlju u kojoj živite, kako bi izrasli u dobre, vrijedne i poštene ljude!“

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Božidar Prosenjak rođen je 19. kolovoza 1948. godine u Koprivnici. Djetinjstvo je proveo u podravskom selu Kuzmincu. Tamo je započeo svoje školovanje, nastavio ga zatim u Koprivnici, Parizu i Zagrebu, gdje je diplomirao romanistiku na Filozofskom fakultetu. Zaposlio se u Velikoj Gorici kao novinar i urednik kulture u listu i na radiju. Godine 1980. pokreće i više od šesnaest godina uređuje biblioteku "Albatros" u Velikoj Gorici. Uređuje također časopise Matice hrvatske u Velikoj Gorici i Društva hrvatskih književnika u Zagrebu. Od godine 1984. djeluje kao slobodni umjetnik. Član je Društva hrvatskih književnika i Republičke zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske, gdje je niz godina i član Upravnih tijela. Objavljuje prozne, pjesničke, dramske i kritičke tekstove u dnevnom i periodičnom tisku, na radiju i televiziji. Surađuje u časopisima za djecu "Modra lasta", "Radost", "Smib", "Zvrk" i dr. Radovi su mu uvršteni u zbornike, antologije, školsku lektiru i školske udžbenike. Neki su mu tekstovi prevedeni na vise od 20 svjetskih jezika. Za svoj književni rad Božidar Prosenjak je primio više uglednih nagrada, a najznačajnije su "Ivana Brlić-Mažuranić" i "Grigor Vitez" (Zagreb, 1989. za roman „Divlji konj").