Četvrtak, 07 Travanj 2016 10:17

Požega četvrti najsigurniji grad u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U SLAVONIJI ISPRED ĐAKOVA, VUKOVARA I SVIH OSTALIH GRADOVA -

Na konferenciji Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost a po analizi koju je izradio Ekonomski institut iz Zagreba na osnovu podataka MUP-a predstavljena je lista deset najsigurnijih gradova u RH, po stopi nasilnih kaznenih djela, prometa i zlouporabe droge. Obuhvaćeni su gradovi iznad 20.000 stanovnika. Prvo mjesto zauzeo je Sinj, slijedi Petrinja i Samobor, a na visokom četvrto mjesto plasirala se Požega, ispred Đakova, Dubrovnika, Siska, Vukovara, Solina i Splita. Sinj je i protekle dvije godine bio na prvom mjestu, a tako i Požega, već niz godina slovi za jedan od najsigurnijih gradova u RH.

U obzir su uzeta nasilna kaznena djela protiv života i tijela, ubojstva i pokušaji ubojstva, silovanja i pokušaji silovanja, teške tjelesne ozljede, imovinska kaznena djela što podrazumijeva razbojstva, provalne krađe i krađe, stradanja u prometu, poginule i povrijeđene osobe, učestalost zlouporabe opojnih droga. U obzir je uzet i sezonski karakter pojedinih gradova, dolazak većeg broja turista.

Najmanje provala, krađa i razbojstava u 2015. imala je Požega, dok s u ostalim kategorijama najbolje prošli Petrinja, Đakovo, Sinj, Samobor, Velika Gorica, Vukovar i Dubrovnik.

Tekst: Vladimir Protić Foto: ilustrativna fotografija