Nedjelja, 29 Svibanj 2016 11:54

Od morskih i slavonskih, do mađarskih specijaliteta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

7. VELIČKA MANIFESTACIJA „NAJDUŽI STOL U HRVATA“ -

VELIKA – Turistička zajednica i općina Velika kada su prije sedam godina došli na ideju da pokrenu manifestaciju Najduži stol u Hrvata, nisu ni sami znali da će se to zaista pretvoriti u veliku manifestaciju s preko stotinu izlagača i gotovo 800 metara stola s hranom i pićem. Na ovo sedmo izdanje prispjelo je 107 izlagača, od udruga, sportskih društava, OPG-a, tvrtki, ugostiteljskih i hotelskih objekata, javnih ustanova, domova za starije, kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih skupina, ribiča, lovaca, vinara i ostalih proizvođača hrane koji su na dugačkom stolu činili jedan segment u ukupnoj ponudi hrane i pića. Ovu uspjelu priču Veličani su i zaštitili kao Najduži stol u Hrvata i dalje promoviraju kao svoj brand.

- Naš najduži stol je prava poveznica „zeleno-plavo“ jer već nekoliko godina povezujemo jadranske destinacije i Veliku, proizvođače i ugostitelje, naše i njihove udruge u kulturi i folkloru, a naš najduži stol je i međunarodna manifestacija jer imamo desetak izlagača iz Mađarske, Italije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine. Dobra poveznica je tu, mi smo je pokrenuli a dalje je na našim proizvođačima da se bolje pokrenu, a posebno da se udruže i kao takvi izlaze na veća tržišta – istakao je načelnik općine Vlado Boban, koji je bio zadovoljan ovogodišnjom posjetom Najdužem stolu.

No još je Veličanima važnije što manifestacija najdužeg stola svake godine privlači sve više posjetitelja,. U početku su to bili uglavnom stanovnici Požeštine, a sve više posjetitelja dolazi i iz susjednih gradova pa i šire. tako se ove godine ponovno može reći da je brojka posjetitelja koji su došli na najduži stol u Hrvata penje preko 5.000 posjetitelja. Za sve njih je na stolu bilo dovoljno hrane i pića, a općina Velika je pripremila 1.500 „slavonskih hot-dogova“, ukusne slavonske kobasice u domaćem pecivu. Najveće gužve posjetitelja svakako su bile pred za Slavonce neobičnijim jelima, brudet od jegulje, lignje na žaru, paštete od tune, ostalih morskih delicija, mađarskih jela poznatih po ljutini, no ništa manje niti pred stolovima lovačkih i ribičkih udruga koje su pripremale čobanac s divljači, fiš paprikaš i šarana na rašljama. Dugački red je bio za sve još uvijek primamljive ćevape u lepinji, a red je bio i pred stolom požeškog Udruženja obrtnika koji su pripremili kajganu s srimušem i perkelt od soma. Naravno da je i slastica bilo jako puno, a čak tri udruge vinara prispjele su na stol sa bačvama izvrsnih graševina.

Tekst/foto: Vladimir Protić