Petak, 17 Lipanj 2016 09:10

Zajedničkom akcijom nabavili sadnice kestena „maruna“ za ogoljele kutjevačke ulice

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VINOGRADARI SA VIDIMA OBILJEŽILI 15 GODINA „CUGERLANDA“ -

KUTJEVO / VIDIM – Vidim je poznato brdo iznad grada Kutjeva, po njemu je dobilo ime i kutjevačko Planinarsko društvo, a u potpunosti je zasađeno vinogradima i voćnjacima. Najljepši pogled na cijelo Kutjevo upravo puca sa Vidima, pa je ovdje prije nekoliko godina uspostavljena paralelna gradska vlast i gradska uprava Cugerlanda. Imaju i svoje zakone, koji uglavnom brane vodu, a traže da se pije vino, imaju i svoga vinskog biskupa Fia, koji se brine za obilježavanje svih vinogradarskih i vinskih blagdana, a i za Martinja uvijek sa svojim ministrantima krsti vino, da ne bi ostalo ne daj Bože, mošt.

E, pa od te uspostave Cugerlanda, prošlo je punih 15 godina, a obljetnice, zna se, treba uvijek redovno obilježavati, jer inače obljetnice obilježavaju vas, što svakako nije dobro, suglasili su se svi sudionici ove proslave. Da bi sve bilo u stilu, oni su također spojili zeleno i plavo, pa je za objed bio brudet od ugora a za malo kasnije grah sa suhim mesom. Vina su naravno imali u dovoljnim količinama, iz vlastite proizvodnje, a pila su se i ona zlatom ovjenčana sa netom završenog Festivala graševine. – Moje je vino dobilo zlatnu medalju, ne pjeva kao neka šampionska vina, ali se nakon koje čašice pjesma sama nadopunjuje u čovjeku – kaže Ceco, kojim je inače poznat po Kitokretu, no evo i bijela vina mu se pozlatila.

Kako je Kutjevo ovog proljeća u potpunosti ogoljelo, cijela vojska se bacila u sječu svega što je zeleno u Gradu, svi uzeli u ruke motorke, pile, sjekirice, a iza njih ostala pustoš, zajedničkom akcijom svih stanovnika Cugerlanda nabavljene su sadnice kestena, po kojima je Kutjevo nekada bilo poznato, koje će se ovih dana posaditi. No i oni su se pokazali kao vizionari, pa su nabavili sadnice kestena „maruna“. kažu ako na kutjevačkim padinama može rasti grožđe crljenak, valjda mogu i istarski maruni.

„Uzdravlje vam svima bilo“ nazdravili su svi u Cugerlandu sa dobrom graševinom, i najavili nova iznenađenja za Kutjevčane.

Tekst/foto: Vladimir Protić