Ponedjeljak, 07 Studeni 2016 09:31

Stručno i kulturno upoznavanje s gospodarstvom, kulturnim znamenitostima i banjolučkom biskupijom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DRUŠTVA KEMIČARA I TEHNOLOGA POŽEGA POSJETILO BANJA LUKU -

BANJA LUKA - Društvo kemičara i tehnologa iz Požege sa 50-tak svojih članova, najviše članica prošle subote su posjetili Banja Luku, gdje su se u stručnom i kulturnom posjetu upoznale s gospodarstvom, kulturnim znamenitostima te banjalučkom biskupijom.

banja luka- Najprije smo posjetili čuveni samostan Marija Zvijezda gdje redovnici trapisti borave i rade već 147 godina. Otac Franjo nam je prezentirao prošlost i sadašnjost , te značaj ovog posebnog reda Cistercita na ovim prostorima. Njihovo je praktično životno pravilo: Ora et labora! (Moli i radi). Dok su u prošlosti dali veliki doprinos gospodarstvu Banja Luke, kroz proizvodnja sira, piva, pekarskih proizvoda, ciglane, tekstila itd., danas se bave proizvodnjom samo poznatog Trapist sira – ispričala nam je mr. sc. Marica Ploužek, dipl.ing. 

Društvo je posjetilo poznatu tvornicu za preradu voća i povrća Vitaminka-Kreis d.d., gdje su se upoznali sa modernom tehnologijom proizvodnje sokova za djecu, sokova u staklenoj i tetrapack ambalaži i voćnih baza. Vitaminka je poznata po proizvodnji kvalitetnog ajvara, krastavaca, paprike, ali i marmelada i đemova. Upoznali su uvjete skladištenja, kontrole kvalitete i prodaj na tržišta EU i regije.

PB050402U razgledavanju grada posjetili su značajnije spomenike Banja Luke, od Džamiea Ferhadija koja je bila razorena 1992. g. Prije 15 g. je počela, a 2016. g. je dovršena izgradnja nove džamije identične staroj. Posjet je okrunjen boravkom u banjolučkoj biskupiji i susretom s monsinjorom dr. Franjom Komaricom – biskupom banjolučkim. - Ovaj mirotvorac u vremenu zla i rata nije ustuknuo, već se hrabro odupro boreći se za svakog čovjeka bez obzira kojoj vjeri, naciji ili svjetonazoru pripadali. I danas on jednako tumači u cijelom svijetu da Bosna i Hercegovina nije nestala. 

Posjetili su i Katedralu Sv. Bonaventure, koja je u Banja Luci podignuta nakon potresa 1969. g. u suvremenom je stilu u obliku šatora što podsjeća na starozavjetni šator kao mjesto molitve. Uz katedralu je Caritasov medicinski centar s ambulantama koji je na raspolaganju brojnim siromašnim pacijentima bez obzira na nacionalnost ili vjersku pripadnost.

Razgledali su i najpoznatije gradske znamenitosti, Narodno pozorište, Zgradu gradske uprave i banskog dvora, Sabornu pravoslavnu crkvu, Palaču parlamenta i tvrđavu Kastel, najstariji spomenik u Banja Luci.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: Društvo kemičara i tehnologa Požega