Četvrtak, 17 Studeni 2016 20:51

Postavljen projekt otvorenog muzeja 'Ajmo (se) brijat!'

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA OTKUPOM INVENTARA DOBIO BRIJAČNICU IZ 1910. GODINE -

POŽEGA - Gradski muzej Požega pred svoj 92. rođendan bilježi veliku akviziciju – otkup inventara, namještaja i pribora brijačnice iz 1910. godine vlasnika IMG 1913Andrije Mihaljevića, posljednjeg brijača koji je posljednjih 40 godina sačuvao njen identitet. Akviziciju vrijednu 50 tisuća kuna omogućili su Grad Požega u iznosu 30 tisuća kuna, HEP u okviru projekta Donacije 2016 sa 9 tisuća kuna, tvrtka Visia Aurea iz Kaptola sa 6 tisuća kuna te Eco energy iz Slavonskog Broda s 5 tisuća kuna.

IMG 1928- Zahvaljujući Gradu Požegi koji je inicijator ovog otkupa, te koji je ustupio gradski prostor u kojemu se brijačnica oduvijek nalazila, inventar će i dalje ostati in situ, što otvara velike mogućnosti. Poslije temeljite restauracije u iznosu od 40 tisuća kuna, Gradski muzej Požega planira u suradnji s privatnom frizerskom radnjom za muškarce otvoriti svojevrsnu muzejsku atrakciju, otvoreni muzej, pravi salon za muškarce u skladu svjetskih trendova vintage brijačnica, mjesta okupljanja suvremenih muškaraca, stalnih muzejskih programa, promocija i predstavljanja koja će se događati u okviru frizerskih i brijačkih tretmana – istakla je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.

IMG 1917- Bilo bi nam žao da ova brijačnica ostane u ovom prostoru kao u muzejskoj čuvaonici, već doista želimo da taj prostor oživi i da naš grad dobije otvoreni muzej, jednu vintage brijačnicu, odnosno, frizerski salon za muškarce s radnim naslovom “Ajmo (se) brijat”, mjesto posvećeno okupljanu današnjih, suvremenih muškaraca koji drže do sebe, ali prema svim vintage pravilima brijanja i šišanja, masiranja lica, efekta toplih ručnika i svega onoga u čemu su nekadašnji muškarci uživali. Naravno prostor brijačnice u budućnosti će biti upotpunjen s nizom zanimljivih programa, promocija, sve za ciljane posjetitelje muzeja, a to su muškarci – rekla je ravnateljica Žebčević Matić.

IMG 1919Grad Požega je bio inicijator ovog otkupa a ustupio je i prostor brijačnice koji je prostor u vlasništvu grada, a o svemu tome požeški gradonačelnik Vedran Neferović je istakao: - Grad Požega ima vrijednosti u svojoj središnjoj jezgri, određene kutke i prostore, od onih velikih do ovakvih malih koji pričaju povijest ovoga grada, koji su jedna neraskidiva poveznica prošlosti i sadašnjosti i jedna simbolika. Ako želimo u budućnosti u našem gradu što više toga otkriti i našim građanima, ali i gostima, moramo te vrijednosti čuvati i podići na višu razinu. Rekao bih daza sve požeško, nije nam ništa teško.

IMG 1916- Kao takva, jedinstvena u Hrvatskoj, muzejska brijačnica će biti zanimljiva turistička atrakcija. Dok ova ideja ne zaživi, Gradski muzej Požega će djeliće atmosfere suvremene vintage brijačnice predstavljati periodično, u okviru svojih programa. Prvo takvo predstavljanje javnosti zakazano je uz Noć muzeja kada će brijačnica biti otvorena od 18 do 24 sati, a sav prihod od šišanja i brijanja će biti namijenjen restauraciji inventara brijačnice – dodala je ravnateljica Žebčević Matić, koja je za predstavnike medija organizirala happening i najsretniji su iz šešira izvukli šišanje ili brijanje. Prvi je šišanje iz šešira izvukao fotoreporter Dušan Mirković, a muzejsko šišanje izveo je brijač Mato Raguž.

Tekst/foto: Vladimir Protić