Subota, 29 Listopad 2016 14:26

Predstavljen „ANPR sustav“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PU POŽEŠKO-SLAVONSKA -

POŽEGA - Na prometnicama naše Policijske uprave u nadzoru cestovnog prometa nalazi se novi uređaj pod skraćenim nazivom „ANPR sustav“ koji pomoću postavljenih kamera na vozilu prati promet vozila, odnosno nakon što učita podatke s registarske pločice vrši provjeru u operativnim evidencijama MUP-a, pribavlja određene podatke za vozilo i vlasnika vozila.

- Automatski sustav za prepoznavanje i očitovanje registarskih pločica novi je mobilni uređaj u policijskoj opremi i tehnici za nadzor cestovnog prometa. Radi se o prijenosnom uređaju koji se radi svojih karakteristika može koristiti i postavljati u različita policijska vozila - rekla je glasnogovornica Ivana Radić.

Tako su u petak policijski službenici Policijske postaje Požega novinarima predstavili „APNR sustav“ te prezentirali način njegovog rada, i naglasili kako se uređaj može koristiti na nekoj lokaciji ili u pokretu policijskog vozila. - Uređaj vrši kontrolu registarskih oznaka koja se ubacuje u lokalnu i online bazu podataka i izbacuje podatke o vozilu i osobama koje su bile zatečene ili napravile prekršaj ili kazneno djelo s tim vozilom. Imamo nekoliko vrsta alarma koji nam izbacuju informaciju o prekršaju. Primjerice, ako vozilo nije registrirano, ako je raspisana potraga za osobom, ako ima zabranu upravljanja tim vozilom i kazneno djelo koje je osoba napravila - rekao je policijskislužbenik Ivica Bošnjak.

Tekst/Foto: Vanja Protić