Subota, 08 Prosinac 2018 18:01

Četiri divlje svinje donirat će se Caritasu Požeške biskupije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ŽUPAN TOMAŠEVIĆ ORGANIZIRAO TRADICIONALNI HUMANITARNI LOV S LOVCIMA LD PSUNJ -

ORLJAVAC – Vrijeme Adventa i predbožićno raspoloženje uvijek je dobro za darivanje i humanitarne akcije. Tako je sada već tradicionalno 6. godinu za redom požeško-slavonski župan Alojz Tomašević organizirao humanitarni lov s lovcima Lovačkog društva „Psunj“ u lovištima oko Orljavca. Uz lovce župan uvijek pozove i sve gospodarstvenike koji vole lov da im se pridruže. Nakon doručka od 9 sati u lov je krenulo 60-tak lovaca i gospodarstvenika, a isto toliko goniča s psima. Kao posebni gosti u lovu su nazočili general Mladen Markač, saborski zastupnik Franjo Lucić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i drugi dužnosnici.

Lovila se divlja svinja, a po tradiciji sav ulov donira se Caritasu Požeške biskupije. No u prvom pogonu, dok je neumoljivo lila kiša, lovačke sreće nije bilo te su lovci samo promatrali divlje svinje. U drugom pogonu nakon podneva bilo je više lovačke sreće i odstrijeljene su četiri divlje svinje. Svi su na kraju nazočili tradicionalnom poklonu divljači i analizi lova koju je provodio predsjednik LD Psunj Željko Lokmer.

On je imao i primjedbe na neke lovce, posebno na one koji su odstrijelili divlju svinju, a da nisu provjerili da li ima mlade. U drugom slučaju nisu provjerili da li je divlja svinja još uvijek sprasna. Tek kod vepra je sve bilo uredno. Neki su bili prvi puta u lovu, ali se nisu dolično ponašali, čak su nosili sunčane naočale što pokazuje nepoštivanje divljači. Posebno je primijećeno da neki lovci svoje poštovanje nisu mogli izraziti skidanjem šešira, jer su u postroj došli gologlavi. Svi su oni dobili kazne, koje se uglavnom izriču u mokrim presudama, a neki su morali svoje kazne i otpjevati.

Župan Tomašević se zahvalio svima lovcima i gospodarstvenicima, te posebno gostima iz Slovenije, BiH i Njemačke koji su ovaj lov učinili međunarodnim.

– Evo pucali smo puno, ulovili četiri divlje svinje, što je za neke malo. Drago mi je da ste bili izvrsni lovci i da nije nitko nastradao. Tradicija naša slavonska nam nalaže da se sada družimo uz delicije, a ovima koji su kažnjeni, posebno lovci bez kapa, lovci s rukama u džepovima, neka izdrže svoje kazne. Javni bilježnik kao sudionik u lovu će to sve zabilježiti. Posebno se zahvaljujem pogoničima koji su u dva navrata s psima odradili pripremu za lov.

Uz večeru i vina Kutjeva d.d. za zabavu su se pobrinuli tamburaški sastav Nehajski bećari.