Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 09:36

Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2019.

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

U LIPIKU OTVOREN NATJEČAJ ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA, VRTIĆA I DOMOVA - 

LIPIK - Osnovna škola Lipik, pobjednik prošlogodišnjeg natječaja „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj“ bila je domaćin otvorenja ovogodišnjeg natječaja i popratnog motivacijskog stručnog skupa naziva “Uređenje vrtova u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama , centrima za odgoj i obrazovanje te učeničkim domovima u Požeško- slavonskoj županiji“.

Skup kojeg su zajednički organizirali Osnovna škola Lipik i Hrvatska radiotelevizija pod pokroviteljstvom grada Lipika i Požeško-slavonske županije, dio je velikog obrazovno-ekološkog projekta „Najljepši školski vrtovi“ koji Hrvatska radiotelevizija provodi već 25 godina. U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, učeničkih domova, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljske skrbi iz cijele Hrvatske.

U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske.

 - Mi kao škola sudjelujemo u nizu projekata, a ovaj je svakako jedan od najljepših. Stoga mi je posebno zadovoljstvo da se u našoj školi otvara novi natječaj „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj“. U prošloj smo sezoni dobili zlatnu povelju, a to smo uspjeli upravo zbog toga što smo uz mnogo rada, truda, zajedničke energije i entuzijazma iz gotovo ničega napravili nešto veliko, što je stručno povjerenstvo i prepoznalo - rekla je ravnateljica te dodala kako je ova nagrada bila kruna njihova zajedničkog rada, svih učenika i djelatnika.

Skupu se obratio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je istaknuo da se Lipik usmjerava u pravcu zdravog življenja i pozitivne atmosfere, napomenuvši kako nagrada koju je dobila Osnovna škola Lipik svakako služi na ponos i čast i Gradu Lipiku te svim njegovim stanovnicima.

 - Svakako smo zadovoljni što naše županijske ustanove, poput Osnovne škole Lipik imaju jedan napredan pristup, u ovom slučaju prema prirodi. Vidi se da nastavnici ove škole s puno ljubavi rade s djecom i trude se da se ta mladost vrati prirodi, da se vrati nečemu što je vizualno lijepo, da se osjećaju korisnima. I na tom tragu, kada prenose svoje znanje prema najmlađima, tada dođu i ovakvi prekrasni rezultati - rekao je zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović te pri tome istaknuo kako Lipik ima perspektivu postati „Opatijom kontinentalnog turizma“ s obzirom i na to da se grad kontinuirano vizualno mijenja u pozitivnom aspektu, što se itekako primjećuje, napose kad se dolazi iz drugih mjesta.

Na skupu u Lipiku je prezentiran dosadašnji rad projekta „Najljepši školski vrtovi“, a moglo se čuti i nekoliko korisnih prezentacija vezanih uz uređenje vrta, ali i vidjeti iskustva nekih pobjedničkih ustanova. Na prošlogodišnjem natjecanju „Najljepši školski vrtovi“ vrt Lipičke škole proglašen je najljepšim, a OŠ Lipik je za to nagrađena Zlatnom poveljom, novčanom nagradom u iznosu od 10.000 kuna, visokotlačnim čistačem Kärcher i zastavom „Najljepši školski vrt“.

Događaj su svojim nastupom uveličali i učenici lipičke osnovne škole: dramska skupina pod vodstvom učiteljice Ane Knežević, plesna skupina 2. razreda učiteljice Zorice Novokmet te učenik šestog razreda Marko Franković s pjesmom o tajnama školskog vrta.