Nedjelja, 24 Ožujak 2019 10:36

Za novog predsjednika izabran Renato Brankovan

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

41. REDOVNA I IZBORNA SKUPŠTINA KUD ORLJAVA PLETERNICA - 

PLETERNICA – Kulturno umjetničko društvo „Orljava“ Pleternica prošle godine je proslavilo 40 godina postojanja i aktivnog rada. Danas u tom društvu radi oko 50-tak članova u nekoliko folklornih sekcija, dječji folklor, odrasli folklor, pjevačka skupina, tamburaši i sekcija snaša koja izrađuje rukotvorine i suvenire. KUD je prošle godine imao na desetke nastupa na raznim smotrama i manifestacijama u Požeško-slavonskoj županiji i RH, a gostovali su u Vojvodini i BiH. Proteklu slavljeničku godinu pamte i po svom koncertu uz obljetnicu na kojoj su im gosti bili Hrvatski gajdaški orkestar, a sudjelovali su i na manifestacijama grada Pleternice, uz svetkovinu Gospe od Suza i projektu Trga bećarca, te još dva projekta s gradom Pleternica.

Ovo izvješće podnio je dosadašnji predsjednik Goran Kovačević koju je ovu funkciju obavljao punih 12 godina. Tražio je da se vođenja KUD-a dalje prihvate mlađi članovi, a da će stari ostati još u Upravnom odboru i aktivno pomagati. Tako je za novog predsjednika izabran Renato Brankov, za njegovog zamjenika Mario Karmišević i sedam članova Upravnog odbora: Branka Valenta Gvozden, Nikolina Milosavljević, Željka Grgurević, Goran Kovačević, Božidar Dabić, Slavko katić i Tomo Kutuzović.

Prošle godine su za svoj ambiciozni plan imali na raspolaganju 122 tisuće kuna, no nisu baš sve potrošili, ostavili su nešto i za ovu godinu u kojoj također imaju dosta planova. Svakako je u planu realizacija izdavanja monografije društva koja je započela s realizacijom prošle godine, a očekuju završetak ove godine. Planiraju ponovno gostovanje na desetak smotri folklora, odlazak u Vojvodinu i BiH, održavanje svoje smotre u okviru Lidasa, te sudjelovanje na manifestacijama grada Pleternice. Plan im je obnova i nabavka novih nošnji ali i instrumenata.

Skupština je toplo pozdravila i još dva živuća osnivača KUD-a Ivicu Radonića i Ivana Rotara koji su podijelili nešto od svojih doživljaja od osnivanja i rada.

Njihov rad i posebno suradnju s gradom Pleternicom pohvalio je zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić. – Ovo je svakako jedna velika ljubav koju vi gajite prema folkloru i svom društvu, tu su svakako naporne probe kada i dvije majice budu mokre dok se uvježbaju koreografije za nastup. Na svemu vam se zahvaljujemo i čestitamo što ste izdržali ovoliko godina, a novom rukovodstvu i novom predsjedniku želim uspješan rad i još više uspjeha. Neće biti lako jer je društvo postiglo odlične rezultate i gradska uprava je zadovoljna s radom KUD-a Orljava, kao i s ostalim KUD-ovima na području grada Pleternice. Evo provodimo i projekt bećarca i gange, a što se tiče bećarca tu će vaš KUD pokazati sve što zna.

Skupštinu su pozdravili i gosti iz prijateljskih KUD-ova s kojima održavaju dugogodišnju suradnju, KUD Rama Pleternica, KUD Berda Brestovac, KUD Poljadija Grabarje, MU Nova Kapela. Češka beseda Kaptol, KUD Orljavica Kuzmica, KUD Svilenka Buk.