Nedjelja, 29 Rujan 2019 13:21

Tradicionalni Sajam antikviteta svojom ljepotom i šušurom ponovno oduševio brojne Požežane i goste grada Požege

Ocijeni sadržaj
(25 glasova)

POŽEŠKI ČUVARI BAŠTINE I TJEDNIK KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ORGANIZIRALI 14. SAJAM ANTIKVITETA –

POŽEGA – Ove lijepe i sunčane subote, održan je sada već tradicionalni 14. po redu Sajam antikviteta u pješačkoj zoni u Požegi u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska, pod pokroviteljstvom Grada Požege i Požeško-slavonske županije uz suorganizaciju TZ grada Požege. Uz antikvitete i starine izlagali su na 38 štandova proizvođači rukotvorina, nakita, ručnih radova i zlatoveza, igračaka, ali i domaći proizvođači autohtone hrane, pa je tako bilo i domaće začinske paprike iz Baranje, lavande, aronije, bučinog ulja i koštica, sireva, meda i mednih proizvoda, ljekovitog bilja i kozmetike, rakija i vina. Sudjelovali su izlagači i proizvođači iz cijele Slavonije i Baranje, ali i iz Dalmacije. Sajam je održan uz suorganizaciju TZ grada Požege i pokroviteljstvom Grada Požega i Požeško-slavonske županije.

- Požeški Sajam antikviteta, kao drugi, najveći u Slavoniji, odmah iza osječkog, prepoznat je i od brojnih antikvara, sakupljača, hobista iz cijele slavonske regije, tako da uvijek imamo veliki broj štandova s antikvitetima. Otvorili smo prostor i domaćim proizvođačima suvenira, drvenih igračaka, nakita i ukrasa, ali i OPG-ima Požeštinei šire Slavonije koji izlažu svoje domaće proizvode, hranu, sokove, sireve, ulja, vina. Sajam antikviteta sada je već postao tradicija u gradu Požegi i nadam se da ćemo i ubuduće uspjeti organizirati ovu poslasticu za brojne Požežane i njihove goste – istaknuo je Vladimir Protić, organizator Sajma antikviteta, koji dodaje da ga sve više Požežana tijekom godine upita, kada će slijedeći Sajam antikviteta, jer uvijek kupe nešto od starina, rijetkog porculana, rariteta i starog domaćeg ručnog rada, narodnog veza i narodni nošnji. Za brojne kulenare i proizvođače suhomesnatih proizvoda tu je kvalitetna i izvrsna ljuta i slatka crvena paprika iz Luga u Baranji, što uvelike pomaže da se ovdje u Požegi, bez dodatnih troškova, po sajamskim cijenama, snabdiju za sezonu kolinja i novih kulena i kulenovihseka.

Kako tjednik Kronika požeško-slavonska već nekoliko godina surađuje s Obrtničkom školom u Požegi, na manifestacijama koje organiziraju Požeški čuvari baštine organizirana je i modna revija. Na 14. Sajmu antikviteta predstavili su se sa kolekcijom „Regoč“ kojom su osvojili srebrnu medalju na državnom natjecanju strukovnih škola WorldSkills Croatia. Tema natjecanja bile su bajke Ivane Brlić Mažuranić. Na tu temu su učenice uz pomoć svojih profesorica i mentorica dizajnirale i kreirale odjeću, njihove kolegice učenice su krojile odjeću, šivale, izrađivale ručnim radovima ukrase i pojaseve na odjeći, a kolegice učenice su i nosile same kolekcije.

Kolekcija „Regoč“ sastoji se od tri modne kombinacije, haljine, kombinezona, suknja hlača, bluze i jakne nadahnute osobinama glavnih likova i atmosferom bajke Regoč. Modeli su načinjeni od laganih materijala s volanima i mekim naborima. Ostavljaju dojam lepršavosti, brzine i krhkosti koja krasi karakter male vile Kosjenke. Tamne boje i čvrsti materijali, kao i modni dodatak, pojas koji štiti i opasava nježne modele predstavlja pomalo uspavanog Regoča.

Ove godine gosti sajma bili su jedan autobus posjetitelja iz Zagreba i Kutine, koji u sklopu europskog projekta obučavanja slijepih i slabovidnih osoba i osoba s invaliditetom za kuhare, slastičare i ugostiteljstvo, njIhovog studijskog putovanja gostuju tri dana uPožeštini. Njihovi domaćini su članovi Udruge Požeški čuvari baštine koji su im organizirali posjet gradu Požegi, gdje su obišli grad i upoznali se s ljepotama i poviješću grada. U širem dijelu Požeštine obišli su vinarije, proizvođače kulena i suhomesnatih proizvoda, meda i mednih proizvoda, voćnih rakija i likera, Obrtničku školu kuharskog i ugostiteljskog smjera, te posebno stari vinski podrum Kutjeva d.d. iz 1232. godine, te kušali i ponajbolja vina kutjevačkog vinogorja.