Subota, 23 Ožujak 2024 10:05

Održana 16. Redovna godišnja i Izvještajna skupština Zavičajnog društva KUD "Rama" Pleternica

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PLETERNICA - Zavičajno društvo KUD "Rama" Pleternica održalo je 16. po redu Redovnu godišnju i Izvještajnu skupštinu na kojoj se predsjednik Jure Vidakušić osvrnuo na rad udruge protekle godine te iznio planove rada do kraja godine. - Prošle godine imali smo jako puno proba i rada na pripremama za nastupe te ukupno preko 30 nastupa. Bilo nas je zaista svagdje, od sudjelovanja Festivala kulenove seke u Velikoj, nekoliko sv. misa uz blagdane, nastupali smo u Jakšiću, Biškupcima, natjecali se na Roštiljadi Gril Slavonica, na Festivalu slanine i vina u Kaptolu, nastupali smo na festival Zlatne žice u Požegi, gostovali smo dva puta u BiH i Srbiji, u Rovišću, Severinu, sa Slovacima u Jakšiću, uz Gospu od suza, u Stanišićima u Vojvodini, nastupili na Etno susretima Požeštine i Čvarkijadi, a na kraju godine održali svoju smotru Običaji starog zavičaja, sudjelovali na Sarmijadi u Požegi. Sve smo zaključili s gostovanjem na Adventu. Na mnogo mjesta smo nešto i osvojili, dobili pohvale, uglavnom smo imali ponovno veliki broj izlazaka i nastupa. Za sve se moram zahvaliti našem gradu Pleternici koji nam najviše pomaže, Požeško-slavonskoj županij i nekoliko sponzora koji nam pomažu. Sve to smo mogli uraditi sa proračunom od 5 tisuća eura. Uglavnom idemo tamo gdje nas pozovu, no na neka gostovanja nismo stigli otići uglavnom zbog nedostatka financijskih sredstava jer danas su putovanja skupa - istakao je predsjednik Vidakušić u svom izvješću.

Najavio je za ovu 2024. godinu sličan program sa brojnim probama i uvježbavanjima, te gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a uglavnom će popratiti i sve manifestacije u gradu Pleternici i na području Požeško-slavonske županije.

Godišnjoj skupštini pleterničkih Ramaca prisustvovali su predstavnici nekoliko kulturno-umjetničkih društava i udruga s pleterničkog područja, nekoliko prijateljskih KUD-ova iz Požeštine te dogradonačelnik grada Pleternice Domagoj Katić, koji su im čestitali na uspješnom radu, a dogradonačelnik Katić se zahvalio na odličnoj suradnji koju imaju, obećao i ubuduće dobru financijsku potporu za zaista bogat rad i dostojno predstavljanje grada Pleternice u svijetu. Na odličnoj međusobnoj suradnji zahvalio im se i predsjednik Požeških čuvara baštine Vladimir Protić, udruge koja organizira nekoliko eno i gastro manifestacija u cijeloj Požeštini, a na koje KUD Rama redovno uzima učešće, natječe se i aktivno sudjeluje.

Poslije skupštine sve goste, uzvanike i medije članovi KUD Rama počastili su ramskim specijalitetima, uštipcima, sirom iz mišine, nekoliko vrsta pita i na kraju slavonskim čobancem što su preuzeli od jela kada su došli u Slavoniju.