Subota, 23 Ožujak 2024 10:10

Matica slovačka Kukučin Kuntarić Jakšić organizirala 3. Večer slovačkih običaja ususret Uskrsu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

RAJSAVAC - Vrlo vrijedna i aktivna Matica slovačka "Kukučin - Kuntarić" iz Jakšića, koja organizira Slovake na ovom području, a najviše na području općine Jakšić, gdje je najviše doseljenih iz Slovačke. Kroz godinu oni organiziraju nekoliko svojih susreta, smotri i prikaza slovačkih običaja. Nekoliko puta godišnje svoje prikaze organiziraju na Ribnjacima i Amfiteatru "Zelena laguna" u Rajsavcu, pa su i 3. Večer slovačkih običaja ususret Uskrsu organizirali tamo.

Prikazali su sa svojom dječjom skupinom kako se prave ukrasi za uskršnje dane, kako se ukrašavaju jaja, dekupaž tehnikom pripremaju ukrasni baloni, te kako urediti svoje domove za Uskrs. Odrasli su radili od prirodnih materijala iz okoliša brojne predmete u kući, od košara i simpli za jaja i voće, pleteno gnijezdo za "zeca i jaja", košare za spremu u kući, peruške od guščjeg perja za pripremu kolača i u kuhinji, i brojne druge predmete.

Predsjednik Matice slovačke Pavel Treger pojasnio je da je to običaj iz njihove domovine, a u dane ispred blagdana svaku večer su se okupljali u drugoj kući i onda svi pomagali toj obitelji u pripravi za blagdane i izradi potrebnih predmeta u kući. Dok su muški uglavnom radili na izradi predmeta, žene su za to vrijeme pripremale posebnu hranu. To je bila uglavnom skromna i posna hrana.

Ovdje su pripremili "Babke", to je jelo od ribanog krumpira pomiješanog sa brašnom i peče se kao male pogačice na limu ili plati, a drugo jelo je bilo "Lokše" sa krumpirovim tijestom, koje se peče na limu u obliku palačinki, a puni se sa medom i orasima, voćnim pekmezom i slično.

Po završetku prikaza radnih običaja dječja skupina izvela je nekolik točki sa recitacijama na slovačkom jeziku, nekoliko pjesama, a na kraju su nagrađeni i sa čokoladnim zečevima.