Četvrtak, 11 Travanj 2024 14:08

Promocija Svjetskog Dana zdravlja 2024. uz slogan „Moje zdravlje, moje pravo"

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA -  Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježen je u pješačkoj zoni grada Požege pod krilaticom „Moje zdravlje, moje pravo“ u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Doma zdravlja Požega i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u  Zagrebu.

IMG 8400

Pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo, a trećina svjetske populacije nema odgovarajući pristup zdravstvenoj zaštiti. Svi imamo pravo na: sigurnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb, život bez diskriminacije, informacije o vlastitom liječenju i dosljednost informacija, donošenje odluka o vlastitom zdravlju. U Republici Hrvatskoj svi građani imaju pravo na zdravstveno zaštitu, no ona ipak nije svima dostupna pod jednakim uvjetima. Svatko mora imati pristup zdravstvenim uslugama koje treba kada i gdje ih treba.

 - Svjetski dan zdravlja obilježit ćemo u cijeloj našoj županiji, u sjedištima gradova Pakrac, Požega, Pleternica, Kutjevo i općina Velika i Čaglin, i omogućiti provjeru različitih rizičnih faktora: mjerit ćemo krvni tlak, vrijednosti šećera u krvi i savjetovati o zdravom životnom stilu. Dajemo prigodu našim sugrađanima da provjere svoje “brojeve” – visinu, težinu, indeks tjelesne mase, vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi te da dobiju savjete naših budućih doktora. Ujedno nam je to prilika da našim studentima pokažemo kako funkcionira preventiva i koliko je važno razgovarati sa sugrađanima i na ovako neobavezan način - rekla je voditeljica Službe za javnozdravstvo dr. sc. Jasmina Kovačević dr. med. specijalist za javno zdravstvo, te dodala da je  - Upravo su višak kilograma, visoki krvni tlak i šećerna bolest rizici za razvoj bolesti srca i krvnih žila koje su najčešći uzrok smrti u cijelom razvijenom svijetu. Željeli smo sugrađanima omogućiti jednostavnu kontrolu i posavjetovali ih da redovito uzimaju propisanu terapiju i slušaju upute svojih liječnika. Prekontrolirali smo oko 400 naših sugrađana na ovih pet lokacija. Ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja je "Moje zdravlje, moje pravo". Važno je znati svoja prava, znati kako ih ostvariti i pobuniti se ako smatramo da su nam uskraćeni preventivni, sistematski ili kontrolni pregledi ili druge medicinske usluge. Zdravlje moramo čuvati i sami, no društvo i država imaju obvezu omogućiti nam ostvarivanje prava na zdravlje.

 

IMG 8384

IMG 8396IMG 8404