Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:12

Udruga vinogradara i vinara "Kutjevački vinari" održala redovnu Godišnju skupštinu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KUTJEVO - Udruga vinogradara i vinara "Kutjevački vinari" iz Kutjeva održala je svoju Redovnu Izvještajnu  Skupštinu u dvorani kina. Uz dovoljan broj članova za pravovaljano glasovanje članovima udruge podnesena su Izvješća o radu u protekloj 2023. godini i financijska izvješća, Izvješća nadzornog odbora koja su jednoglasno usvojena. Izvješća je podnio predsjednik Krunoslav Sontaki koji je iznio niz događanja koje je udruga odradila u proteklom razdoblju. U svoje članstvo primili su novog člana Vinum Academicum d.o.o. iz Podgorja. Proveli su Festival graševine u 2023. godini gdje su organizirali Ocjenjivanje vina graševine u dvorcu Kutjevo, po prvi puta ocjenjivanje vina u sklopu GROW du Monde, međunarodno ocjenjivanje vina, ukuno 210 uzoraka iz 7 zemalja koje je ocjenjivalo 20 ocjenjivača iz 15 zemalja. Imali su Dan otvorenih podruma sa ukupno 7 vinskih podruma koji su otvorili vrata za posjetitelje. Čak 3 radionice na temu graševine sa temama "Kako je nastalo Mačovo brdo", "Slavonija vs Hrvatsko Podunavlje", "7 veličanstvenih" retrospektiva najboljih vina i šampiona ovjenjivanja tijekom nekoliko godina, te degustacija laureata koja je vodio somelier Darko Lugarić i salon ocijenjenih vina pod nazivom "Retrospektiva".

Organizirali su već tradicionalnu berbu grožđa u jedinstvenom pokaznom vinogradu na Trgu graševine u Kutjevu, a izabrali su o novog vincilira koji dolazi iz OPG Kristine Svitok koji će brinuti o vinogradu godinu dana. Tradicionalno su obilježili svoje vinogradarske i vinske blagdane, Martinje i Vincelovo u suradnji Udruge s gradom Kutjevom, TZ grada Kutjeva i Planinarskim društvom "Vidim" iz Kutjeva,  Sudjelovali su na EN Primeur izložbi u organizaciji Graševine Croatica u Hotelu Esplanada u Zagrebu na kojoj je 7 njihovih članova predstavilo svoja vina. Udruga redovno provodi i svoje projekte te se javlja na javne natječaje za sufinanciranje projekata, tako da su prošle godine sudjelovali na natječaju Grada Kutjeva pod nazivom Jačanje kapaciteta udruga na kojem su ostvarili poticaje. Javili su se i na natječaj Ministarstva turizma te na natječaj Mionistarstva regionalnog razvoja i fondova EU gdje su zatražili sufinanciranje Festivala hgraševine u 2024. godini čija sredstva očekuju.

Nastavljen je rad na klonskoj selekciji graševine u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb i sa rasadnikom Antes iz Njemačke, no kako je rasadnik pretrpio velike štete od elementarne nepogode u prošloj godini su na raspolaganju imali samo 2.000 cijepova klonskih sadnica graševine.

U sklopu Udruge odvija se i gospodarska djelatnost kroz uslugu rada punilice za punjenje vina i usluge analiza u vinskom laboratoriju gdje bilježe porast vrijednosti pruženih usluga, a prošle godine su uprihodili 17.578 eura u punionici vina i 12.063 eura u vinskom laboratoriju. Udruga je na raspolaganju imala proračun od 65.000 eura kojim su financirali cjelogodišnji rad, a u planu za 2024.godinu također imaju isti iznos za sve aktivnosti.  

Rad udruge su pohvalili i istakli dobru suradnju s "Kutjevačkim vinarima" predstavnici desetak udruga s područja grada Kutjeva.