Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:33

Na 17. Županijsko i međužupanijsko ocjenjivanje vina "Vino-kap" u Kaptolu prispjelo 100-njak uzoraka vina

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

KAPTOL / LUKAČ - Udruga vinogradara, vinara i voćara "Vino-kap" iz Kaptola organizirala je i ove godine 17. Županijsko i međužupanijsko ocjenjivanje vina 2024. na koje je ukupno prispjelo 100-njak uzoraka vina. Na međužupanijskom ocjenjivanju ocjenjuju se vina iz Primorsko-goranske županije i sa otoka Krka. Vina su ocjenjivala ukupno 24 ocjenjivača, raspoređena u tri komisije koja je svaka imala po 34  uzorka, što je priličan napor i sigurno će trajati cijeli dan. Komisiji je predsjedavao prof. dr. sc. Josip Mesić, sa Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Požega. Svi uzorci vina prošli su kemijsku analizu koju je obavio Vinum Academicum - podrum Podgorje. Ove godine ocjenjivanje je provođeno u Ribarskoj kući u Lukaču.

 - Zadovoljan sam ovim brojem uzoraka vina na ocjenjivanju, što svakako kazuje da vinari trebaju ovakva ocjenjivanja, jer i sami žele da se uvjere i dobiju potvrdu o kvaliteti njihovih vina. Ove godine zbog problema s čelništvom udruge iz Mađarske nemamo mađarskih vina kojih uvijek u prosjeku bude tridesetak. Svatko je za svoje vino subjektivan, ali nakon ovako respektabilne ocjenjivačke komisije poznatih i certificiranih enologa, sommeliera i priznatih vinskih stručnjaka sigurno će dobiti najbolji uvid u kvalitetu svojih vina. Zahvaljujem i članovima komisije koji će danas imati jako težak zadatak i ocijeniti sva prispjela vina - istakao je predsjednik  Udruge Vino-kap Ferdinand Novak koji je napomenuo da će ove godine zbog problema s čelništvom vinarske udruge iz Mađarske nema mađarskih vina kojih uvijek u prosjeku bude tridesetak. Udruga Vino.kap vina svojih članova poslala je na ocjenjivanje u Primorsko-goransku županiju, a redovno sudjeluju i na ostalim ocjenjivanjima vina u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sve je pozdravio načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić istakavši da je ovo najveće ocjenjivanje vina u Požeško-slavonskoj županiji koje će općina Kaptol uvijek podupirati kao vinogradarski i vinski kraj, a natjecanje je službeno otvorila požeško-slavonska županica Antonija Jozić, koja je čestitala organizatoru na ustrajnosti u ovom 17. Županijskom ocjenjivanju vina, vinarima čestitala na odazovu na natjecanju u kvaliteti vina, zaželjela dobre rezultate, a svim članovima ocjenjivačke komisije da izdrže ovo ocjenjivanje. Požeško-slavonska županija će podržavati i dalje ovo Županijsko ocjenjivanje vina, jer mi smo poznati vinogradarski i vinski kraj, a ovakva ocjenjivanja doprinose rastu kvalitete vina, zaključila je županica Jozić.