Četvrtak, 25 Travanj 2024 16:30

Učenici Katoličke gimnazije posjetili Dom za starije i nemoćne osobe u Velikoj i obilježili Svjetski dan dobrih djela

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

VELIKA - U srijedu 24. travnja učenici okupljeni u Volonterski klub Katoličke gimnazije nastavili su već tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana dobrih djela. Ovaj put osmislili su za tu prigodu aktivnost Neka bude susret kao posjet naših volontera starijim i nemoćnim osobama u Domu u Velikoj.

IMG 8387 scaled

Ideja koordinatorice volontera prof. Nikoline Bodolović je bila realizirati susret osoba mlađe i starije životne dobi, ali ne samo na razini da budemo u isto vrijeme na istom mjestu, nego istinski susret osoba na emocionalnoj i duhovnoj razini. Zato su koordinirani profesoricom Marijom Tonković svojom glazbom, pjevanjem i sviranjem, doprinijeli zajedništvu sa osobama Doma najprije u misnom slavlju koje je predvodio vlč. Tomislav Dokoza. Lijepom propovijedi velečasni je potaknuo mlade da budu Svjetlo i donose Svjetlo, a starije da primaju Svjetlo. Program druženja nakon svete mise vodila je psihologinja Nikolina Bodolović. Učenici su čuli od starijih osoba kakvu su glazbu oni slušali u vrijeme kada su bili mladi, koje su pjevače voljeli, kakvu su odjeću nosili i što je bilo u modi, kako su izgledali njihovi izlasci i druženja, kada su im se dogodile prve ljubavi i stupanje u bračne zajednice. Mladi su starijima ispričali o svojim sadašnjim navikama i trendovima. Zaključili smo da su se dogodile značajne društvene promjene i shvaćanja u posljednjih 50, 60 ili čak i više godina, no neke stvari i vrijednosti poput vjere, ljubavi, humanosti, dobrote, čovječnosti, prijateljstva uvijek su iste i nepromjenljive. Zapjevali smo zajedno Stojim na kantunu…, Ne dirajte mi ravnicu… , Vesela je šokadija.IMG 8249 1024x683

Red pjesme, red razgovora i red smijeha. Razveselili su nas stanari Doma koji su nas iznenadili svojim širokim i bogatim talentima, kreativnošću i otvorenošću duha koji su za nas recitirali iz duše, pjevali svoje drage pjesme, glumili u humorističnom scenskom prikazu, podijelili s nama svoje životne  uspomene i iskustva. Cilj ove aktivnosti bio je senzibilizirati mlade za starije osobe i međugeneracijsku solidarnost, ali i potaknuti osjećaj zahvalnosti kod mladih za pozitivne društvene pomake i blagodati današnjeg trenutka. Od ravnateljice Doma gospođe Mirjane Novak učenici su saznali o povijesti ustanove te širini i odgovornosti rada sa korisnicima.

IMG 8237 scaled

Bili smo srdačno i toplo dočekani od djelatnika Doma za starije i nemoćne, ponuđeni prigodnim čašćenjem i ugodnim druženjem. Kako to obično biva, kada se ide u goste, ponijeli smo simboličan poklon – drvce ginka, jer ispred naše lijepe škole i još ljepše požeške katedrale raste jedno takvo staro drvo ginka. Mi smo ponijeli i zajednički zasadili mladicu ginka da raste, krasi okoliš i raduje srca svih koji će ga promatrati kao uspomenu na ovaj uistinu obogaćujući susret osoba.

Svjetski dan dobrih djela obilježava se samo jedan dan u godini a svaki dan je dan za činjenje dobra.IMG 8333 scaled