Subota, 25 Listopad 2014 12:05

Za kuglanu i sportsku dvoranu 3,5 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ZNATNO PODIGNUT STANDARD SPORTSKIH OBJEKATA GRADA POŽEGE  -

 POŽEGA – Nova gradska vlast u Požegi stavila si je u zadatak podignuti standard na sportskim objektima u gradu Požegi, jer desetljećima nije bilo nikakvih ulaganja. Zbog toga se prišlo kompletnom uređenju Sportsko-rekreacionog centra gdje su izgrađena nova igrališta i uređena infrastruktura a uloženo je oko 4 milijuna kuna.

IMG 3330Veliku rekonstrukciju i uređenje doživjela je i Gradska kuglana na kojoj su rađena nova toplinska fasada, krovište, PVC stolarija, postavljen novi strop sa novom rasvjetom, uređena strojarnica, te asfaltirano veliko parkiralište ispred zgrade sa pedesetak parkirnih mjesta i mjesta za osobe s invaliditetom. – Gradsku kuglanu i Sportsku dvoranu Grabrik radili smo u suradnji, s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čime je grad uštedio značajna sredstva. Ovim objektima je trebalo ulaganje budući da se godinama u njih ništa nije ulagalo. Potrebna je bila i modernizacija da bi se mogla održavati sportska natjecanja. Evo jedan od primjera je kuglana u kojoj je postavljena i rasvjeta kakva treba biti. Ovdje smo investirali 1,5 milijuna kuna. Ja vjerujem da će i naši građani prepoznati ove naše napore, a već vidimo znatno veću posjećenost Sportsko-rekreacionog centra kada je sve u funkciji. No to je samo prva faza uređenja naše rekreacije – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

IMG 3334Na Sportskoj dvorani Grabrik uređena je fasada s termo izolacijom, PVC stolarija, novo krovište s ojačavanjem cijele konstrukcije, a za sve je uloženo 2 milijuna kuna. Ulaganje Fonda za energetsku učinkovitost je 60% a ostatak grada Požege. – Najzahtjevnije radove na uređenju krovišta izvodila je tvrtka magma iz Požege, što je naše zadovoljstvo da ovako zahtjevne radove izvodi domaća tvrtka. Plan nam je još riješiti pitanje novog načina grijanja i klimatizacije dvorane u slijedećem razdoblju. Ovdje je grad Požega puno dobio na režijskim troškovima oba objekta, jer će biti velike uštede na energentima za grijanje – rekao je gradonačelnik Neferović.

 Već nakon potpisivanja ugovora znali smo da će u fazi realizacije biti problema, jer kada smo otvorili krovište morali smo znatno mijenjati našu koncepciju radova, a posebno zbog ovakvih meteroroloških nepogoda, jer sve radove radili smo dok je dvorana nesmetano radila. Posebno je bilo problema osigurati protupožarnu zaštitu i osigurati sigurnost svih sportaša i učesnika u dvorani – istakao je Zdenko Prskalo, direktor tvrtke Magma.

 Nama je veliki problem velika zauzetost Dvorane Grabrik, potražnja za terminima od sportskih klubova je velika i imao taj problem koji moramo riješiti jednom radnom, manje zahtjevnom dvoranom u kojoj će se moći samo trenirati. Tu dvoranu planiramo riješiti gradnjom na Sportsko-rekreacionom centru, a radimo sada projektni prijedlog, za koji se nadam da ćemo ga i realizirati – dodao je gradonačelnik Neferović.

IMG 3340- Ovi projekti što smo ih realizirali u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sportsku infrastrukturu u vlasništvu Grada Požege, dakle kuglanu i dvoranu Grabrik, okončani su i mislim da je Grad zaista uštedio znatna sredstva. Ulaganja su bila potrebna zbog vremena u kojem se dugo godina nije ništa na ovim objektima radilo, a bila je potrebna i modernizacija zbog njihovog održavanja. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, prigodom današnjeg obilaska kuglane i Grabrika.

Na Gradskoj kuglani uređeno je krovište, zamijenjena stolarija, uređena fasada, a u unutrašnjosti je zamijenjen strop i rasvjeta, u što je uloženo 1,080.000 kuna. Uz to je uređeno parkiralište sa rasvjetom u vrijednosti 400.000 kuna. Za uređenje sportske dvorane Grabrik uloženo je dva milijuna kuna. Vrijednost radova na uređenju fasade, zamjeni stolarije i krovištu je 1,4 milijuna kuna, a 600.000 kuna uloženo je za dodatne radove, nakon skidanja krova za ojačavanje konstrukcije.

 Kako je rekao gradonačelnik Neferović - Kada je počelo izvođenje radova, detektirani u svi problemi koje trebamo riješiti. Izuzetno sam zadovoljan što domaća tvrtka može izvršiti ovako zahtjevne radove. Mala dvorana imala je problem s prokišnjavanjem, sada je to riješeno. U planu je i dalje na sportskoj dvorani rješavati pitanje grijanja, klimatizacije, što je ostalo nedefinirano, i to ćemo u idućoj godini nastojati riješiti - .
Pema riječima Zdenka Prskala, direktora Magme, koja je izvođač radova, zbog vremenskih prilika bilo je komplicirano izvesti potrebne radove. Problem je bio na maloj dvorani gdje su promijenjeni uvjeti kad se otvorio krov i vidjelo se što se događa. Uz to i protupožarna zaštita, zbog sigurnosti odvijanja radova, da se spriječi pojava požara i stradavanje, jer su se sadržaji u dvorani odvijali nesmetano.

 Potražnja za terminima u dvorani je velika. - Moramo pod hitno riješiti jednu dvoranu u kojoj će se moći trenirati, ne mora biti kao Grabrik, ali nam treba jedna funkcionalna dvorana koja će služiti prvenstveno mladima, ali i udrugama koji trebaju dvorane ne samo za sport. Imamo planove za izradu projektnog prijedloga kako bi to trebalo riješiti, nadam se da ćemo to i realizirati. – najavio je gradonačelnik Neferović.