Četvrtak, 21 Svibanj 2015 16:20

Na povijesnom mjestu u Satu istine

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UČENICI OSMIH RAZREDA POŽEŠKIH ŠKOLA NA SOKOLOVCU -

 POŽEGA – Već 6. godinu za redom Udruga dragovoljaca i veterana grada Požega organizira za učenike osmih razreda požeških osnovnih škola predavanje o Domovinskom ratu pod nazivom „Sat istine“. Zadnjih pet godina predavanje se održava na povijesnom Sokolovcu, brdu iznad Požege koje je poznato po bitci s Turcima kada jer oslobođena Požega, ali i iz novijih datuma, kada su se ovdje organizirali punktovi za izviđanje i prva stražarska mjesta na početku Domovinskog rata. Uz uređene bunkere za razgledavanje ovdje je i veliki Domovinski križ koji osvijetljen dominira iznad grada Požege.

– Zadovoljstvo je naše da možemo dovesti djecu na ovaj povijesni lokalitet Sokolovac da im prezentiramo našu istinu o Domovinskom ratu. Ovo su osmoškolci koji sada u ovo vrijem u predmetu povijest izučavaju to vrijeme. Kako se o tome malo uči ali i malo zna na ovaj način približujemo im to vrijeme i zapadnoslavonsko ratište. Upravo njihovi roditelji i njihovi djedovi su bili pripadnici 123. brigade, policije i narodne zaštite i djelovali na ovom području – istakao je predsjednik udruge i inicijator Sata istine, umirovljeni brigadir Krešimir pavelić. Od prvog dana održavanja „Sata istine“ aktivno je uključen i vodi predavanje umirovljeni bojnik Mario Kalan, a uz predavanje učenicima se prikazuju autentični filmovi snimljeni za vrijeme Domovinskog rata, ratnih operacija pa i trenutak ranjavanja i izvlačenja jednog pripadnika s vatrene linije. Cijelo predavanje je popraćeno sa video i audio materijalima te je za učenike zanimljivo. Na Sokolovcu se cijelo predavanje održava pod velikim vojničkim šatorom, a Udruga branitelja za učenike priprema i pravi vojnički grah koji se kuha u vojnoj pokretnoj kuhinji. Vojnički grah učenici uglavnom kušaju prvi puta u životu i cjelodnevna aktivnost na njih ostavlja veliki dojam, a uvijek ima i puno pitanja o Domovinskom ratu.

- OŠ Dobriše Cesarića sudjeluje od prve godine, dakle već šestu godinu za redom u ovom projektu. Prve godine predavanje je održano na našoj školi koja je ujedno bila i pilot projekt. Sada smo već pet godina na Sokolovcu kod Domovinskog križa. Smatram da je to vrlo korisno predavanje za naše učenike koji u okviru sata povijesti uče o Domovinskom ratu, a ovdje će saznati i naučiti o zbivanjima iz Domovinskog rata s područja Požeško-slavonske županije – rekla je Zvjezdana Krip, ravnateljica Cesarićeve škole.

Tekst/foto: Vladimir Protić