Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2015 13:04

Multikulturalna večer mladih 5 europskih zemalja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UDRUGA TERRA SLAVONICA PROVODI PROJEKT ERASMUS PLUS -

POŽEGA – Udruga Terra Slavonica u Požegi provodi projekt u sklopu programa Erasmus plus pod nazivom „"New Opportunities For Youth", a koji financira Europska komisija. Tema razmjene je promocija poduzetništva mladih, prilika da steknu znanje o osnovama IMG 7599poduzetništva i menadžmenta da podijele svoje iskustvo i prakse iz njihovih zemalja i da vide primjere dobre prakse u Hrvatskoj.

 - Večeras se održava multikulturalna večer, jedan od dobrih običaja na razmjenama mladih. Svi sudionici zemalja predstavljaju svoju zemlju, svoju kulturu, svoju hranu i piće, kroz svoje običaje. Prisutni su mladi iz Španjolske, Latvije, Češke, Austrije i Hrvatske. Slijedeći tjedan planiramo našim sudionicima podrobnije pokazati Požegu, mlade proizvođače nadovezujući se na temu „Mladi u poduzetništvu“. Pozivam mlade poduzetnike iz Požeštine koji bi se željeli predstaviti da nam se jave - istakao je voditelj projekta Predrag Kusić. U planu je obilazak uljare Grbić, nekoliko IMG 7604mladih vinara iz kutjevačkog vinogorja, novu požešku malu pivovaru, a pokazat će i poznatu požešku prehrambenu industriju Zvečevo.

 Tridesetak mladih iz pet europskih zemalja na stol su postavili najpoznatije i karakteristične prehrambene proizvode za svoju zemlju, poznata jela, slastice i pića. Tako se na stolu našlo brojnih voćnih likera, voćnih rakija a i poznate svježe pripremljene španjolske sangrije.

 Mladi student Ivan Papić iz Požege po prvi puta je sudionik jedne takve razmjene mladih kojim je oduševljen. – O ovom projektu saznao sam preko interneta i naših organizatora. Najviše mi se dopalo upoznavanje novih ljudi i upoznavanje našeg grada, znamenitosti, spomenika. Najzanimljivije mi je bilo druženje i upoznavanje novih kultura, a najviše se družim s mladima iz IMG 7606Španjolske. Naš mentalitet je dosta sličan. Volio bih na takvu razmjenu otići i u druge zemlje – kaže Papić koji još studira ali planira i volio bi postati poduzetnik, o čemu govori i sam projekt razmjene mladih „Poduzetništvo mladih“. - Kroz sam projekt radili smo program za nezaposlene, naših zemalja, a čuli smo i nekih dobrih ideja. U europskim zemljama imaju dobre poticaje za samozapošljavanje i otvaranje vlastite tvrtke, pa dobivaju velike poticaje i manje poreze.

Tekst/foto: Vladimir Protić