Četvrtak, 12 Studeni 2015 13:55

Postavljena Izložba povodom međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGA -

POŽEGA – Izložba koja je bila priređena povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u Gradskom kazalištu Požega na državni praznik Dan antifašističke borbe, te naprosto dan prije otkazana, postavljena je sada u prostorijama IMG 6271Udruge u Lermanovoj 4, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije. Na izložbi su uz originalne fotografije, dokumente izložene i publikacije, te novije izdavaštvo s tematikom antifašističke borbe i obilježavanja važnijih datuma antifašista.

- Ovo je sada osvježena izložba iz ljeta koju smo željeli prezentirati kad je bio Dan antifašističke borbe. Ona nam je tada bila suspregnuta večer prije otvaranja. Htjeli smo prikazati patnju jednog naroda i kako kroz patnju put vodi do pobjede i slobode. Univerzalno gledano, jer ipak se to sve dogodilo prije 70 IMG 6278godina. Odbijamo svako podmetanje, ustaše i partizani. Nedvojbeno partizani i antifašisti su tad pobijedili, no mi ne živimo prošlost, živimo sadašnjost i time želimo pokazati da je ovo nešto što se dogodilo a život je okrenut prema budućnosti – istakao je autor izložbe Borivoj Zarić, koji je i svojom knjigom želio istaći da se nemilosrdno ruše antifašistički spomenici, koji su obilježavali tu borbu i konačnu pobjedu nad fašizmom. Iako su ih gotovo sve porušili gotovo 70% unazad 25 godina dio je obnovljen. – Rušili su ih misleći da su time zatrli ono što je bilo, ali činjenica ostaje, antifašizam je tada pobijedio i to ne može nitko promijeniti. Nažalost, nikada nećemo obnoviti jedinstveni spomenik Pobjedi revolucije Vojina Bakića u Kamensko koji je bio svojevremeno uvršten u knjigu europske kulturno-spomeničke baštine, noIMG 6274 sada ga nema.

O samoj izložbi govorila je Marija Radonić iz Povijesnog društva Požega, a izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić.

Tekst/foto: Vladimir Protić