Subota, 14 Studeni 2015 11:46

Predstavljanje vodiča za udruge osoba s invaliditetom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SAVEZ DRUŠTAVA MULTIPLE SKLEROZE HRVATSKE -

POŽEGA - U organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske u dvorani sv. Terezije Avilske održana je tribina na temu "Poticanje suradnje i volonterstva u organizacijama civilnog društva". Projekt “SOS za MS" je podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog volonterstva, a svrha projekta je osnažiti i ojačati 7 županijskih temeljnih udruga, članica Saveza razvojem kompetencija zaposlenika i pružanje kvalitetnih socijalnih usluga u zajednici, jačanjem partnerstava na lokalnoj razini, razvoju volonterstva te razvoj inkluzivnog volonterstva. Ukupna vrijednost projekta je 522 tisuće kuna, a uz Vladu RH financiran je i sredstvima Europske unije.

Ovaj projekt je namijenjen za osobe oboljele od multiple skleroze koje se IMG 6174nalaze u sedam partnerskih organizacija te zaposlenicima i upravljačkim tijela u partnerskim organizacijama i osobama sa multiplo sklerozom na području cijele Hrvatske. Svakodnevnim radom sa korisnicima evidentirane su potrebe za psihosocijalnom podrškom, volonterskom podrškom, poboljšanjem općenite kvalitete života, ostvarivanje socijalnih prava i ovisnost o obitelji.

- Ovim projektom ćemo ojačati zaposlenike u udrugama, usmjeriti ih prema suradnjama sa stručnjacima kako bi svojim korisnicima omogućili dugoročnu, kvalitetnu podršku u svakodnevnom životu. Volontiranje kao oblik nesebičnog i humanog rada u ruralnim područjima još nije dobio svoj pravi oblik, a statistika Baze podataka SDMSH nam to i potvrđuje budući da sami korisnici nisu sigurni u vrijednosti i doprinose volonterskog rada što proizlazi iz činjenice da isti neće prihvatiti pomoć volontera - izjavila je koordinatorica programa i projekta Tanja Malbaša, mag. paed te dodaje kako je slab razvoj volonterstva, a posebno inkluzivnog koji proizlazi iz neadekvatne edukacije osoblja koje radi u udrugama kao i slabe vidljivosti udruga u zajednici. Ovaj projekt je baziran na potrebama oboljelih od MS-a i naglašavamo da one nisu dovoljno prepoznate zbog svojih specifičnosti. Projekt doprinosi razvoju inkluzivnog volontiranja, psihosocijalne podrške iz iskustva.

Tekst/foto: Vanja Protić