Subota, 06 Veljača 2016 16:16

Jahalo 72 jahača od Drenovca i Bučja do Zagrađa

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

5. POKLADNO JAHANJE U ŽUPI BUČJE -

DRENOVAC / BUČJE – Pokladno jahanje kao stari običaj graničarskih sela u Požeško-slavonskoj županiji grupa zaljubljenika u konje i tradiciju obnovila je prije pet godina. Iz početka skromno s desetak jahača, no već ove godine na pokladnom jahanju okupilo se 72 jahača i desetak konjskih zaprega. – Iz mog dvorišta s moga OPG-a u Drenovcu evo kreće se po četvrti puta. Kada su mi organizatori to predložili odmah sam prihvatio, jer volim konje i naše stare običaje. Uvijek sam imao lijepih i dobrih konja, a imam ih i danas, no sa svojim godinama ne mogu više jahati. Ovo je meni velika čast, već mi je teško zbog bolesti, ali ustrajat ću, znate kako se kaže, bolje je da nestane selo nego običaji - kaže Franjo Kovačević 73-godišnjak koji je za goste pripremio i okrjepu za polazak, kobasice, kulena, slanine, šunke, sira, pečenog odojka, vina i rakije, te slavonskih kolača, kiflica i krafni.

Iz dvorišta, ovdje kažu avlije, krenula je poduža kolona jahača koju su predvodili jašući konje saborski zastupnik Franjko Lucić, predsjednik Skupštine županije Marijan Aladrović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je svim jahačima zaželjela i dobrodošlicu i sretno jahanje. – Zahvaljujem što ste uveličali ovu našu najljepšu manifestaciju grada Pleternice. Ova naša tradicija se uz vašu pomoć pronosi diljem naše domovine. A ove godine i gostiju je bilo sa svih strana, iz susjednih gradova i općina svi načelnici i gradonačelnici, ali i gradonačelnici Benkovca i Bakra, prijatelji iz Dalmacije. Oni su kolonu pratili u okićenim i uređenim kočijama koje su vukli gizdavi konji.

- Par konja držim u uzgoju već dvadesetak godina i to samo iz ljubavi, jer ih koristimo samo ovako za posebne prilike. Mjesečno je trošak za jednog konja i preko 1.500 kuna, no to je naša tradicija. U kočiji je danas cijela moja obitelj, uz suprugu i tri kćerke. Ove starije djevojčice od 5 i 6 godina već jašu, a ove godine bili smo na pokladnom jahanju u Oriovcu i Bodovaljcima – rekao je Ivan Jozić iz Požeške Koprivnice koji je najmlađu od 8 mjeseci držao u naručju, jer pokladno jahanje i ostale manifestacije u kojima ima konja bez njih ne mogu proći.
Kroz Drenovac, najduže selo ovog kraja jahači su prošli, te se zaustavili na nekoliko postaja, gdje su vrijedni domaćini dočekali jahače i počastili ih s najboljim jelima i pićem. To je običaj koji drže stare graničarske i šokačke obitelji. Nakon Drenovca kolona jahača vratila se u susjedno selo Bučje, sjedište župe, gdje su ih dočekale svečano uređene kuće, a svi jahači i prateća kolona završila je u avliji rodne kuće župana Tomaševića. Dobrodošlicu je poželio svima župan Tomašević uz želju da ovu tradiciju dalje preuzimaju mladi i da se ne zatre, nego da postane prepoznatljiv turistički brand ovog kraja koji će privlačiti brojne goste.

- Kada smo se sastali, mi uzgajivači konja i ljubitelji stare tradicije, odlučili smo da probamo oživiti ono vrijeme kada su živjeli naši očevi, djedovi i pradjedovi. Tradicija je u ovim prostorima oko Save nastala još iz vremena osmanlija, kada su oni bili u ovim krajevima. Slavonci su znali da moraju predstaviti sebe i svoju ljubav prema Slavoniji, ljubav prema zemlji ali i prema konjima te lijepim ženama. Nadolazeće vrijeme korizme, oni su željeli malo nakon zimskih mjeseci proganjati svoje konje. Zima prolazi, dolazi 40 dana kada se ne slavi, ne pjeva, kada je post, pa je potrebno prije toga malo projahati, popiti čašu vina i pojesti što su gazde u selu pripremile. Zato se dolazi kod gazda u avlije, jer kod gazda su uvijek bile i njegove lijepe kćeri, a momci koji su zajašili konje pokazivali su svoje najljepše što imaju. Tražili su se tu i ukradeni poljupci, a kroz pjesmu i zadirkivanje tražili su se osmijesi kod djevojaka. Ta pokladna jahanja su uskoro dovodila i do svatova, to je bila ta tradicija i ponosan sam stoga što smo taj običaj revitalizirali – istakao je župan Tomašević, koji sada nakon pet godina, nakon što je uspješno vraćena tradicija, razmišlja o širenju te manifestacije, na više dana, iz šire okoline i Hrvatske privući goste.

- Možemo pokazati kako Slavonija živi i uživa, i pokazati ove naše običaje koji su nastali i od pukog čuvanja svojeg opstanka. Sve je dolazilo još iz vremena kada su osmanlije odvodile dječake i naše cure. Naši momci graničari, tada su morali biti spremniji od njih, presretali ih i vraćali djevojke nazad. Oni su vraćali svoje, a i mi smo sada vratili taj običaj i tradiciju. Županija će zajedno sa svim načelnicima i gradonačelnicima koji podupiru ovo pokladno jahanje, raditi na proširenju ove manifestacije, a potpora će biti značajnija i veća, pogotovo uzgajivačima konja. Znamo da tu nema zarade, nego ih vodi samo ljubav, stoga ćemo to podupirati – dodaje župan Tomašević koji je staru kuću od 97 godina u kojoj je othranjeno 15-ero djece, a njegova majka i otac 11-ero. Na odgovore mladih da je nešto teško, on uvijek kaže, vi neznate što je zapravo teško, stoga s velikim optimizmom prihvaća sve obveze i savladava poteškoće.

Iz avlije župana pokladni jahači nastavili su dalje do sela Zagrađe, već u kasnim popodnevnim satima, gdje je do kasnih sati nastavljeno slavlje, a već umorni jahači malo odmorili noge.

Tekst/foto: Vladimir Protić