Utorak, 26 Travanj 2016 10:35

Vrijedni Ramci prošle godine nastupili na 30 manifestacija

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

8. REDOVNA SKUPŠTINA ZAVIČAJNOG DRUŠTVA KUD „RAMA“ PLETERNICA - 

PLETERNICA – Jedno od zavičajnih društava doseljenih u Požeštinu je i KUD „Rama“ iz Pleternice, koji svojim živopisnim nošnjama i malo drugačijim običajima uvijek plijeni pažnju svojim nastupima, prošle godine bilo je posebno aktivno, te bilježi 30 nastupa na raznim manifestacijama. Bilo je njih, kako kaže predsjednik društva Jure Vidakušić, posvuda, na gotovo svim manifestacijama u Požeštini, izvan županije od Rijeke, Vukovara, Darde, Nove Gradiške, do gostovanja u Hercegovini. – Malo smo drugačiji od ostalih pa nas rado pozivaju, a mi volimo gostovati, pa se i odazivamo – istakao je predsjednik Vidakušić, no u još brojnijim nastupima limitira ih financijski dio, jer putovanja i gostovanja koštaju, pa su nažalost neke od poziva morali odbiti. Sredstva uglavnom dobiju od grada Pleternice, Požeško-slavonske županije, sponzora, a mnogo toga snose i sami članovi društva. Kako imaju odlične odnose s nekoliko KUD-ova Požeštine na ova dalja putovanja odlaze u suradnji i zajedničkom gostovanju, a tako lakše riješe i troškove gostovanja.

Društvo već pet godina organizira i vlastitu smotru pod nazivom „Običaji starog zavičaja“ na kojoj im u goste dolaze uglavnom zavičajna društva i društva nacionalnih manjina i društva iz inozemstva, pa je njihova smotra već odavno međunarodna. Na toj smotri sva društva prikazuju stare običaje iz krajeva iz kojih potiču, a njeguju u novoj domovini. Redovno nastupaju i na pleterničkoj smotri folklora u okviru Lidasa, gdje se također osjećaju kao domaćini.

I za ovu godinu oni su napravili prilično ambiciozan plan, pa planiraju osim smotri u Požeštini, njih desetak, sudjelovati na svim gastro manifestacijama tjednika Kronika požeško-slavonska, predstaviti se na Vinkovačkim jesenima, gostovati u Ilači, Bosanskoj Posavini te posebno u Rami. Svakako će kalendar gostovanja biti usklađivanje s financijskim sredstvima, ali po entuzijazmu predsjednika Jure Vidakušića i ostalih članova, gostovanja i nastupa će sigurno biti dosta. Podršku radu Ramaca dao je i dogradonačelnik grada Pleternica Domagoj Katić, koji je istakao da su ponosni s odličnim i velikim radom KUD-a Rama. – Na području grada Pleternice aktivno radi 60-tak udruga, od vatrogasnih, sportskih, do čak četiri kulturno-umjetnička društva, pa grad mora voditi računa o ravnomjernoj raspodjeli sredstava da se svima osigura rad. Podrška grada KUD-u rama neće izostati ni ubuduće.

Za dobru suradnju i doprinos u radu posebna priznanja i zahvalnice dobili su KUD „Poljadija“ iz Grabarja, HKUD “Slavonija“ iz Jakšića“, KUD “Ivo Čakalić“ iz Kaptola i “Češka beseda“ iz Bjeliševca čiji predstavnici su podržali Ramce. Zahvalnicu je dobila i voditeljica koreografije i pjevanja Ana Vinković. Uz obvezne ramske pite i uštipke, a kao jedni od pobjednika 3. Sarmijade, uz pomoć kuharice Bare pripremljena je pobjednička sarma za objedovanje. Uz pjesmu pjevačke skupine druženje se nastavilo uz gusle i ramski bećarac.

Tekst/foto: Vladimir Protić