Nedjelja, 01 Svibanj 2016 11:47

Projekt malih poduzetnika i Festival dječjeg poduzetništva očarao posjetitelje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA PJEŠAČKA ZONA PREPUNA MALIH PODUZETNIKA KOJI SU NUDILI SVOJE PROIZVODE GRAĐANIMA -

POŽEGA – Kao sama završnica projekta „Veliki koraci malih poduzetnika“ bio je Festival dječjeg poduzetništva na kojemu su mali poduzetnici prikazali sve što su naučili i uradili za vrijeme deset mjesečnog trajanja i provedbe projekta. Bio je to završni rad djece i voditelja Dječjeg vrtića sv. Leopold Mandić, kao nositelja projekta i djece i učitelja požeških Osnovnih škola Julije Kempfa, Antuna Kanižlića, Dobriše Cesarića i Veleučilišta u Požegi kao partnera na projektu, koji je financiran EU sredstvima IMG 7763iz Europskog socijalnog fonda.

Djeca su kroz projekt učila osnove poduzetništa, upoznavala se s poznatim i uspješnim poduzetnicima i njihovim tvrtkama, savladavala abecedu vođenja jedne tvrtke, sa svim radnim odjelima koje jedna tvrtka posjeduje, od nabave, skladištenja, proizvodnje, marketinga, ambalaže, vođenja poslovnih knjiga, obračuna dohotka i na kraju trošenja ostvarene dobiti. Da bi to što su naučili mogli i pokazati i prezentirati široj javnosti, oni su zadnjih tjedana u svojim sredinama marljivo radili na proizvodnji, te su tako proizvodili plastelin, privjeske za ključeve, ukrašavali teglice, izrađivali okvire za slike, čarobne čovječuljke, voćne sirupe, pripremali limunade i osvježavajuće napitke, osmišljavali marketinške kampanje za bolju prodaju svojih proizvoda, izrađivali letke i plakate, pripremali ambalažu za proizvode, proizvodili ukrasne vrećice, radili kalkulacije cijena za proizvedenu robu te dokumentaciju za prodaju robe.

- Projekt Veliki koraci malih poduzetnika je sada kada smo ga priveli kraju u potpunosti opravdao svoje ime… naime mi jesmo mali poduzetnici, ali smo i poduzeli velike korake prije svega u načinu poduzetničkog razmišljanja, kako djeca tako i mi učitelji i odgajatelji. Uočili smo veliku zainteresiranost i volju učenika, a kod većine učenika smo već sada mogli uočiti i poduzetničku IMG 7766inicijativu, kreativnost ono čemu smo zapravo cijelo vrijeme i težili… i jako smo zadovoljni jer znamo da smo na dobrom putu ka ostvarenju ciljeva projekta - rekla je Ivana Jukić Matijević, učiteljica 2.a razreda OŠ Julija Kempfa.

U potpunosti spremni, u suradnji s gradom Požega i TZ grada Požega postavili su Festival dječjeg poduzetništva u Pješačkoj zoni grada Požega, žili kucavici poslovnog dijela ovog županijskog središta i svoje proizvode ponudili na tržište. Naravno da su kao i pravi poduzetnici doveli i zabavu uz manifestaciju, a posjetiteljima koji su obilazili tridesetak štandova ponudili su i ugostiteljsku ponudu za okrjepu, vruće tost sendviče i palačinke s domaćim namazima i pekmezima. Bilo je to pravo finale malih poduzetnika koje je oduševilo sve posjetitelje, osim velikog broja roditelja koji su došli podržati prve poduzetničke korake svojim mališana, do zaista velikog broja građana Požege. Festival je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, a zamjenici gradonačelnika mario Pilon i Darko Puljašić su obišli sve štandove i pokazali se kao pravi kupci, te uz osvježavajuću limunadu kupili i neke suvenire.

- 2.a razred proizvodio je Limunko limunadu i Limunko Gustač. Limunadu možete kupiti u čašama, a Limunko Gustač je gusti sirup od limuna koji ćete piti kod kuće. IMG 7817Limunko limunada je 5 kuna, ali ako kupite dvije limunade treću će te dobiti gratis. Limunko Gustač je 10 kuna. Tko kupi 2 Gustača dobit će kupon za limunadu gratis – pojasnile su nam Hana Pavić i Ema Šćiran, učenice 2.a OŠ Julija Kempfa.

- Mi smo izradili čarobne čovječuljke, no oni ne čarobiraju, nego kad ih polijemo vodom po glavi, njima izraste kosa. No izraste im zelena kosa, a to je naša čarobna formula. U čarapu smo punili piljevinu, a na vrh stavili zrna pšenice. Čarapu zavežemo, napravimo im oči, usta, uši, nekima stavimo naočale. Kada se čovječuljka zaljeva s vodom izraste pšenica kao zelena kosa našem čarobnom čovječuljku. Ovo sve smo proizvodili kao mali poduzetnici i danas prodajemo na štandovima – rekla je Tara Matijević iz 2.a razreda OŠ Dobriše Cesarića.

- Naš razred je pripremio puno ukrasnih privjesaka. Prvo smo ručno pleli narukvice, to smo zavezali i spojili na drvo. Stavljali smo metalne alke i na kraju dobili privjeske za ključeve. Sve materijale smo našli kod kuće i u školi, a prodajemo ih danas na Festivalu dječjeg poduzetništva u šetališnoj zoni – rekla je Nina Marić iz 3.c razreda OŠ Antuna Kanižlića.

IMG 7776- Mi smo proizvodili plastelin, a u plastelin ide čaša brašna, čaša vode, pola čaše soli, žličica limunske kiseline i žličica ulja. Te sastojke smo izmiješamo i kuhali, a kasnije dodajemo boje i dobijemo plastelin. Mogu biti različite boje, zelena, crvena, plava, ljubičasta. Plastelin danas prodajemo u šetališnoj zoni – rekla je Rea Kristić iz 3.c razreda OŠ Antuna Kanižlića.

Sve u svemu, kada se u poslovnom žargonu kaže, podvukli crtu, mali poduzetnici su mogli biti zadovoljni, jer je ubrzo sva proizvedena roba bila i prodana, a kako smo mi Slavonci skloniji dobroj hrani, najveća gužva cijelo vrijeme festivala bila je na štandovima toplih sendviča i palačinki. Tu se neumorno radilo, a mnoštvo malih ruku mazalo je palačinke punom parom, tako da se neki imali malo pekmeza i nutele i u krajevima usana.

Tekst/foto: Vladimir Protić