Četvrtak, 19 Svibanj 2016 09:27

Slavonija – hrvatska i europska regija

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

INSTITUT ZA MIGRACIJE I NARODNOSTI – ODJEL U POŽEGI PREDSTAVIO NOVI ZBORNIK -

POŽEGA – Institut za migracije i narodnosti, čiji jedan odjel djeluje u Požegi za područje Slavonije i Baranje, promovirao je novi zbornik „Slavonija – hrvatska i europska regija“. Promocija je održana u dvorani HGK županijske komore Požega. Zbornik je nastao u nekoliko godina rada i znanstvenog rada djelatnika instituta, njihovih objavljenih znanstvenih radova, dijelom i radom u požeškom odjelu, a predstavio ga je dr. sc. Dragutin Babić, znanstveni savjetnik. Zborniku su prethodile od 2013. godine i dvije konferencije o Slavoniji, a po temama obrađuje povijesne i zemljopisne odrednice Slavonije, problematiku prometnica i prometne povezanosti Slavonije, nacionalne manjine i kretanje nacionalnih manjina u Slavoniji, kultura i tradicija Slavonije, te nekoliko radova kako bi upravo tradicija i kultura trebale biti gospodarski i turistički brand te utjecati na gospodarski razvoj.

- Temeljno pitanje zbornika je odgovor na pitanje što je Slavonija. Je li ona regija ili samo zavičaj i kakve su njene perspektive. Posebno kada kroz povijest gledamo da je ona nekada bila daleko šira regija i zauzimala veći prostor. Od pet slavonskih županija, po konkurentnosti i BDP-u četiri su najnerazvijenije u Hrvatskoj i na začelju hrvatskih županija. U Slavoniji pored visoke kulture imamo jaku tradiciju i baštinu, koje ne iskorištavamo dovoljno, nismo ih brandirali, a one bi mogle biti daleko veći pokretač cjelokupnog gospodarskog razvoja. Tu tradiciju od raznih švarglijada i čvaraka, Martinja i mošta moramo učiniti brendom kao što je učinjeno s kulenom i bećarcima – istakao je Dragutin Babić.

Zbornik donosi i temu usporedbe Slavonije i turske pokrajine Anadolije, autora mr. sc. Šenola Selimovića, koji potiče bolje povezivanje ove dvije pokrajine i poziva na bolju suradnju Turske, koja ju nudi i ovog dijela Hrvatske u kojemu su nekada bile Osmanlije, te uspostavu zajedničkih društava prijateljstva, kulturnih institucija i prije svega gospodarske suradnje.

Tekst/foto: Vladimir Protić