Srijeda, 18 Svibanj 2016 13:34

Pohod požeških planinara u Ramu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČLANOVI POŽEŠKOG DRUŠTVA HPD SOKOLOVAC U BIH -

RAMA - U organizaciji HPD „Sokolovac“ Požega skupina od 16 planinara posjetila je proteklog vikenda Ramu u Bosni i Hercegovini.

13147451 1153534941374087 6426637720988472933 o- Putovanje je trajalo oko 5 sati u kojih smo mogli vidjeti prekrasne prizore kanjona rijeke Vrbas. U 9 sati smo se spustili u Ramu i uživali u pogledu na Ramsko jezero i planine oko njega. Odlazimo prema selu Varvara gdje nas dočekuje naš domaćin Jure Vidakušić sa svojim guslama i pjesmom. Nakon što smo se smjestili slijedio je tradicionalan doručak na terasi vikendice koja ima divan pogled na Ramsko jezero. Brzo smo se spremili i uputili prema Zahumu gdje nas je dočekao predsjednik HPD "Rama", gospodin Ante Beljo, koji nam je ujedno i bio vodič za taj dan. Dolazimo do rodne kuće Dive Grabovčeve ispred koje se nalazi i njen kip uz koji smo svi imali želju slikati se, dok nam je naš vodič pričao legendu o njoj – istaknula je Valentina Pilaš, članica HPD Sokolovac.

Požeški planinari obišli su i vidikovac Humna glava, Franjevački samostan na Šćitu u Rami te etnografski muzej gdje su mogli vidjeti kako su živjeli stari Ramci.

IMG 5075Drugog dana boravka u Rami planinari su krenuli prema Zahumu gdje je točka uspona prema njihovom cilju vrhu Idovac (1956 mnv).

- Staza je dugačka 6.100 metara sa konstantnim usponom, ali s predivnim pogledom na cijelu Ramu, okolna mjesta i sve planine oko nje. Na početku uspona pratilo nas je sunčano i moglo bi se reći vruće vrijeme. Ali kako to biva na planini sve se jako brzo promijenilo i na pola puta počela je kiša i grmljavina. Nismo se dali smesti i nastavili smo prema vrhu kojeg smo vidjeli u daljini. Već tad se moglo vidjeti da na vrhu ima malo snijega i svi smo se veselili tome sto ćemo uspjeti vidjeti snijeg u svibnju. Kako smo se sve više penjali vrijeme nam nije išlo na ruku. U samo par minuta se sve okrenulo i iz kratkih rukava prelazili smo u deblje jakne, kape i rukavice, počeo je puhati jaki vjetar, a s njime i led veličine graška. Da bi nam bilo još teže ušli smo u maglu i jedva jedni druge vidjeli. Na kraju uspješno stižemo do vrha na kojemu je sklonište u koje smo se svi uspjeli nagurati kako bi smo se zaštitili od snijega i vjetra – ispričala nam je Valentina Pilaš.

Planinari su već po povratku isplanirali sljedeći dolazak i to na najviši vrh BiH - Čvrsnicu 2.228 mnv, no u nadi da će imati malo više sreće s vremenom.

Tekst: Vladimir Protić Foto: HPD Sokolovac