Srijeda, 25 Svibanj 2016 13:30

Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DAN PLAVIH PERUNIKA OBILJEŽEN U POŽEGI -

POŽEGA - Obilježavanje Dana plavih perunika ili irisa uz plavu vrpcu, dana posvećenog osobama oboljelim od raka debelog crijeva u Požegi je zajednički organizirao Zavod za javno zdravstvo, Udruga ILCO i Županijska podružnica Lige protiv raka. Javno zdravstvenu akciju organizirali su na Trgu sv. Trojstva a cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti IMG 8913ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer se prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkriva tek u oko 18% pacijenata.

Svi zainteresirani mogli su dobiti korisne savjete o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a svi u dobi 50-74 godine koji do sada nisu napravili test kojim se rak debelog crijeva može rano otkriti mogli su isti preuzeti na štandu te dobiti objašnjenje kako ga pravilno napraviti.

- Rak debelog crijeva je na drugom mjestu prema učestalosti i kao uzrok smrti od karcinoma u oba spola u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Smatra se da će u razvijenim zemljama od raka debelog crijeva tijekom života oboljeti približno 1 od 25 muškaraca i jedna od 30 žena. Rizik od razvoja raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Rizični faktori uz dob su naslijeđe, stil života, prehrana, hrana bogata mastima s malo vlakana-voća i povrća – istakla je voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević, dr. med., specijalista javnog zdravstva.

IMG 8917U Požeško-slavonskoj županiji od raka debelog crijeva godišnje oboli 70-80 osoba, a umre oko 30 osoba. Ako se zna da je dovoljno rano otkriveni rak debelog crijeva izlječiv u većini slučajeva, dio života svakako može biti spašen dovoljno ranim i redovitim preventivnim pregledima.

- Test koji otkriva tragove krvi u stolici treba napraviti najmanje svakih dvije godine, jednostavan je, a pozitivan je u 50% do 90% oboljelih od raka debelog crijeva ovisno o lokaciji karcinoma i kvaliteti izvedbe testa. Do sada je u sklopu Nacionalnog programa otkriven rak debelog crijeva kod 14 osoba, dok je odaziv u upravo završenom ciklusu bio 28,1 %, što nas svrstava u prvih nekoliko županija prema odazivu u ovom programu. Odaziv je lošiji kod starijih osoba gdje se odazove tek svaki peti, dok se kod mlađih odazove svaka treća osoba. Pozivamo Vas da pomognete svojim majkama, očevima, djedama i bakama razumjeti i napraviti ovaj vrijedan test, oni su pod najvećim rizikom – dodaje Jasmina Kovačević u svom pozivu za preventivni pregled svim građanima.

Odazovite se pozivu na preventivni pregled, jer Vam može spasiti život!  Besplatni broj telefona za informacije o sva tri programa je 0800 30 30 34.

Tekst/foto: Vladimir Protić