Utorak, 14 Lipanj 2016 15:50

Najavljena 36. požeška Kulenijada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA POŽEGE -

POŽEGA - Turistička zajednica Grada Požege najavila je tradicionalnu i najstariju Kulenijadu, koja će se po 36. puta održati ovog vikenda 17. i 18. lipnja. Kulenijada se održava pod pokroviteljstvom grada Požege.

- Ove godine smo uistinu mnogo toga pripremili, a sve kreće u petak 17. lipnja od 14,00 sati kada svi kulenari donose svoje uzorke kulena. Od 16,00 sati organizirali smo edukacije za kulenare, poučeni prošlogodišnjim odličnim odazivom kulenara. Ove godine smo pripremili edukacije pod nazivom: Porezni i pravni položaj obrtnika i poduzetnika u gospodarskom sustavu RH, Prezentacija podmjere 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., Iskustva OPG Bucić s EU fondovima i uspješno povlačenje sredstava iz EU. Od 18,00 sati dok bude trajalo ocjenjivanje kulena organizirano je gledanje utakmice Hrvatska – Češka na EURO 2016. Od 20,00 sati je dodjela priznanja, tiskovna konferencija za medije s rezultatima te svečana večera za kulenare - najavila je direktorica TZ Silvija Podoljak.

Drugog dana u subotu 18. lipnja Kulenijada se seli na Trg sv. Trojstva i dvorište obitelji Kleisinger u dopodnevnim satima. - Odlučili smo oživjeti jedno požeško dvorište i to našeg poznatog kulenara i ugostitelja Zdravka Klesingera, Trg Sv. Trojstva 4, čija obitelj ove godine slavi 80 godina mesno prerađivačke djelatnosti pa smo i tome u čast napravili i malen opus fotografija koje nas vraćaju kroz vrijeme. U subotu od 10 - 13 sati za sve naše sugrađane, kulenare, posjetitelje i goste organizirali smo degustaciju kulena i vina. Zabavljat će nas TS Bisernica svojim hitovima i tamburaškom atmosferom. Osim toga u organizaciji tjednika Kronika, ispred tog dvorišta i Gradske kuće bit će već 7. po redu Sajam antikviteta koji okuplja antikvare i ljubitelje antikviteta iz cijele Slavonije. Možemo reći da takve sajmove imaju isključivo veliki stariji gradovi poput Zagreba, Osijeka, Splita, Rijeke, Samobora i Požega je pronašla svoje mjesto među njima. Sajmovi antikviteta su nezaobilazna turistička atrakcija. Na prostoru Sajma antikviteta Obrtnička škola Požega i njen tekstilni odjel prikazat će modnu reviju i dodatno začiniti ovaj događaj. Oni uglavnom sami kreiraju, izrađuju i nose modele pri tome koristeći etno stil – rekla je direktorica Podoljak.

Uz ovu cijelu manifestaciju organiziran je i razgled grada u organizaciji Udruge turističkih vodiča Požeško slavonske županije i Turističke zajednice grada Požege koji se redovito jednom mjesečno organizira već više od godinu dana. Dalibor Nedela, predsjednik Udruge turističkih vodiča Požeško slavonske županije pojasnio je i novine koje će se uvrstiti u razgledavanje grada.

Tekst/foto: Vladimir Protić