Srijeda, 15 Lipanj 2016 12:12

Imrijevčani se odužili dvojici poginulih seljana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BRANITELJIMA IMRIJEVACA ZORANU PETROVIĆU I ZDENKU FRŽULJEVIĆU POSTAVLJENO SPOMEN OBILJEŽJE -

IMRIJEVCI – Dvije majke, dvojice poginulih sinova u Domovinskom ratu, hrvatskih branitelja Zorana Petrovića i Zdenka Fržuljevića otkrile su postavljeno spomen obilježje njima u čast, ispred mjesne kapelice u Imrijevcima. Izgradnju je financirala općina Čaglin, a na otkrivanju spomen obilježja okupili su se brojni branitelji i suborci Zorana i Zdenka, predstavnici braniteljskih udruga iz više županija, pripadnici 1. Gardijske brigade HV, te ostali koji su željeli odati dužno poštovanje svojim prijateljima. Oni nisu imali privilegiju dočekati slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Među brojnim uzvanicima bili su i visoki gosti, ministar branitelja Tomo Medved, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Željko Jakopović, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir a sve je pozdravio kao domaćin skupa, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač. Prije svečanog otkrivanja spomen obilježja služena je sveta misa u mjesnoj kapelici koju je predvodio vlč. Milan Klobučar, čaglinski, ruševački i zdenkovački župnik.

- Imrijevci su možda malo mjesto po površini i po broju stanovnika, no ono je veliko i ogromno po onom što je dalo i što je utkalo u temelje hrvatske države. Tih 90-tih godina dalo je dva svoja viteza, dva heroja, a oni su pak dali ono najvrjednije, vlastite živote – rekao je u pozdravnom govoru načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač.

Na svojstven način pozdravne riječi svim uzvanicima i kolegi suborcu i generalu, ministru branitelja uputio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je govorio s puno pieteta o poginulim braniteljima. - Prisjećamo se dvojice vitezova i zahvaljujem se ministru koji je došao ovdje u najistočniji dio Požeško-slavonske županije, u mjesto iz kojeg su dva prijatelja, dva branitelja otišli u 1. Gardijsku brigadu i dali svoje živote u najljepšim mladenačkim godinama ne birajući i ne tražeći gdje će, tisuću kilometara daleko, dali su svoje živote kako bi mi imali slobodu. Stoga je važna i današnja poruka, mladi ljudi su dali živote da bi mi danas živjeli, a danas je toliko puno nezadovoljstva u svima kao da se zaboravlja kako je bilo tih 90-tih godina. Zato, pokrenimo se, učinimo baš sve da ovu prelijepu domovinu Hrvatsku izgradimo za generacije koje dolaze – naglasio je župan Alojz Tomašević.

Ministar branitelja Tomo Medved na otkrivanju spomen obilježja je istakao da oni u tom vremenu nisu dvojili gdje će i na koje bojište ići i braniti svoju domovinu. -Zadovoljstvo mi je što sam danas u Imrijevcima na otkrivanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima Zdenku Fržuljeviću i Zoranu Petroviću, koji su poginuli 1992. godine na južnom, dubrovačkom bojištu. Ovo je pokazatelj da hrvatski narod i mještani ovog sela ne zaboravljaju svoje hrabre sinove, ali ovo je i poruka mladima. Ohrabrenje je to da se nikada i dok smo mi živi neće zaboraviti žrtva poginulih hrvatskih branitelja – naglasio je ministar Tomo Medved.

Tekst: Vladimir Protić Foto: pozega.eu