Utorak, 28 Lipanj 2016 09:09

Organizirali Dane hrvatskih planinara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLANINARSKO DRUŠTVO „PSUNJ“ PAKRAC OBILJEŽILO 20. GODIŠNJICU OBNOVE PLANINARSKOG DOMA NA OMANOVCU -

OMANOVAC – Proteklog vikenda na Omanovcu su održani Dani hrvatskih planinara u organizaciji PD «Psunj» Pakrac uz pokroviteljstvo Hrvatskog planinarskog saveza, Slavonskog planinarskog saveza, Grada Pakraca, Turističke zajednice grada Pakraca i Sportske zajednice grada Pakraca. Manifestacija se odvijala IMG 0074prigodom 20-te godišnjice obnove planinarskog doma na Omanovcu i obilježavanje 120-te obljetnice organiziranog planinarstva u Slavoniji. Ovo je 4. takva manifestacija u Slavoniji. Prva je također bila na Omanovcu 1977. prigodom otvaranje Doma. Druga je bila 1995. na Jankovcu povodom 100 godina planinarstva u Slavoniji, a u Velikoj je manifestacija održana 1998.

Na manifestaciju je došlo 523 planinara iz 61 planinarske udruge iz cijele Hrvatske te iz središnje Bosne. Gosti su popunili sve smještajne kapacitete u planinarskom domu te u šatorima oko doma, a dio je prenoćio u Planinarskom domu “Petrov Vrh” iznad Daruvara, Lipiku i Požegi.

Organizirane su planinarske rute uz pratnju vodiča. Na najduljoj i najtežoj turi u trajanju od 6 h planinari su prošli trasom Turske kapije-Plandište-Hajdučka kosa-potok Rogoljica-Bukvik do Velike poljane i Srnolova te povratak preko Šimenjaka, Begovača, prijevoja Kriva breza. Srednja tura je prošla trasom Debeli rt, Cvijina IMG 0136staza, prijevoj Kriva breza, Begovača, dolinom uz sliv potoka Rogoljice te povratak na Planinski rt. Najkraća tura vodila je preko Turskih kapija, staze Puzavac, dolinom uz sliv potoka Rogoljice, Pjeskaša s povratkom preko Hajdučke kose, Plandišta i Turskih kapija.

Na Omanovcu su planinari organizirali i višednevno druženje uz zabavni program, gastro ponudu ali i sportska natjecanja u potezanju konopa, bacanju potkove i sl. Da bi mogli svi zajedno gledati i utakmice, postavljen je video zid, no u svemu se isprečilo nevrijeme, pa se od gledanja utakmice odustalo. Bio je i postavljen video zid da bi se pogledala utakmica. Manifestacija je zatvorena u nedjelju u 14 sati uz najavu da su sljedeće godine domaćini planinari s otoka Mljeta.

Tekst/foto: G: Vukić