Subota, 16 Srpanj 2016 11:44

Policija i novinari u akciji do ponoći nisu pronašli alkoholiziranog vozača

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POLICIJSKA PREVENTIVNO-REPRESIVNA AKCIJA USMJERENA NA ALKOHOLIZIRANE VOZAČE PU POŽEŠKO-SLAVONSKE -

POŽEGA – Službenici Policijske uprave požeško-slavonske prošle noći započeli su vikend akciju provođenja pojačanog nadzora vozača u prometu koji voze pod utjecajem alkohola. U akciji su im se u samom početku večeri petka na subotu pridružili i novinari, te nazočili postupanju policije i testiranja vozača na prisutnost alkohola u organizmu. Vrlo korektno su to sve obavili policijski službenici Kristina Topić Martinaš, Damir Hamžik i glasnogovornica policije Ivana Radić.

Nitko od desetak zaustavljenih vozača nije imao primjedbe na policijsku kontrolu, no mi novinari nismo uspjeli snimiti niti jednog alkoholiziranog vozača ili vozačicu. Uređaj za alkotest je uporno nakon svakog „puhanja“ nemilosrdno pokazivao „0“, no to je svakako pohvalno za vozače, posebno što je pet žena i pet muškaraca, uglavnom mlađe populacije, bilo u vožnji bez alkohola.

- Na području Policijske uprave požeško-slavonske u prvih šest mjeseci imali smo ukupno 227 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale, 30 je teško tjelesno ozlijeđeno dok je 86 lakše ozlijeđeno. Podatak koji zabrinjava je taj da su 50 prometnih nesreća počinile osobe koje su bile pod utjecajem alkohola. Iz tog je razloga između ostalog ova akcija koju večeras provodimo. Uvijek preko medija pozivamo da ako vozači konzumiraju alkohol da ne sjedaju za upravljače vozila – navela je jedan od razloga ove akcije, glasnogovornica PU Požeško-slavonske Ivana Radić.

Kazne za vozače koji se u prometu zateknu sa koncentracijom alkohola od 0,5 do 1 promila su od jedne do tri tisuće kuna. Ako je koncentracija alkohola utvrđena od 1 do 1,5 promila onda vozaču slijedi novčana kazna u iznosu od 3 do 5 tisuća kuna, a ako je preko 1,5 promila onda je novčana kazna od 5 do 15 tisuća kuna uz moguću i kaznu zatvora do 60 dana. Osim novčanih kazni dobivaju se i kazneni bodovi, a zakonom je propisana i sigurnosna mjera oduzimanja vozačke dozvole na mjesec i više dana o čemu ovisi utvrđena koncentracija alkohola kod vozača. Vozači preko 1,5 promila alkohola obvezno idu na 12 satno triježnjenje u policijsku postaju.

- Po potrebi službe radim i po pitanju prometa kao i večeras u ovoj akciji. Do sada osobno nisam imala nikakvih problema u službi. One vozače koje zateknemo u prekršaju njih sankcioniramo na način kako je to zakonom propisano. Najveću koncentraciju alkohola koju sam utvrdila kod vozača bila je 2,4 promila, a vozač je dobio prekršajni nalog uz novčanu kaznu za koji je prekršaj propisana od 5 do 15 tisuća kuna uz zaštitnu mjeru oduzimanja vozačke dozvole. U praksi osobe s izrazito većom koncentracijom alkohola koje zateknemo u prometu idu na triježnjenje, zadržavanja, posebice ako je procjena da bi taj vozač nastavio sa činjenjem prekršaja - rekla je policijska službenica Kristina.

- U pravilu veći broj vozača pod utjecajem alkohola zateknemo u ranim jutarnjim satima bez obzira da se radi o danima vikendima ili radnim danima. Vikendi su u svakom slučaju jači i što se tiče prometa a i vozača koji upravljaju pod utjecajem alkohola. Prilikom nadzora zateknu se i vozači koji su pod utjecajem droga što utvrdimo preliminarnim ispitivanjem putem testera nakon čega tog sudionika u prometu vodimo na vađenje krvi i urina – istakao je Damir, policijski službenik za sigurnost i prevenciju prometa u Policijskoj postaji Požega.