Utorak, 25 Listopad 2016 14:24

Preventiva i rano otkrivanje smanjuju smrtnost od ove teške bolesti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

20 GODINA KLUBA ŽENA OPERIRANIH OD RAKA DOJKE -

POŽEGA – Nakon održavanja obnoviteljske skupštine Lige za borbu protiv raka u Republici Hrvatskoj, na inicijativu dijela liječnika 22. listopada 1996. godine osnovan je Klub žena operiranih od raka dojke u gradu Požegi, kao tijelo za podršku ženama koje su prošle prvi dio borbe protiv raka.

IMG 0278- Nakon što smo obnovili rad Lige za borbu protiv raka 1990. godine, koja u Požegi bilježi rad još od 1969. godine, samo tri godine od kada je osnovana državna liga u Zagrebu, zajedno sa nekoliko liječnika entuzijasta koji su svakodnevno dolazili kroz praksu u neposredni dodir s malignim oboljenjima, pristupili smo prikupljanju podataka o malignim bolestima na tadašnjom području Požeštine. organizirali smo zajedno s ginekolozima i sistematske preglede, pokrenuli javno zdravstveno prosvjećivanje u školama, kolektivima, mjesnim zajednicama. Šest godina kasnije ukazala se potreba za osnivanjem Klubova osoba liječenih od raka, tri najveća, rak dojke u ženskoj populaciji, rak debelog crijeva i rak grkljana. Ta tri kluba funkcionirala su također na državnoj razini, a mi smo osnovali prvo Klub žena operiranih od raka dojke. To su uglavnom sve moje pacijentice koje sam ja operirao, a koje su snagom svoje volje i snagom suvremene medicine pobijedile tu bolest – istakao je prof. dr. sc. Josip Fajdić, koji je bio i prvi predsjednik Kluba. Od raka su uvijek posljedice smrtonosne i bit će, kaže Fajdić, ali boljitak je u ranom otkrivanju što doprinosi uspješnom liječenju. IMG 0282Pobolijevanje je sve veće, zahvaljujući upravo ranom otkrivanju, ali je smrtnost ipak sve manja i manja, ovisno o ranom otkrivanju i stadiju otkrivene bolesti, svakako zahvaljujući i napretku u medicini.

- Danas Klub broji 15-tak žena, i uspješno je radio proteklih 20 godina. organiziramo zajedno s Ligom za borbu protiv raka i Zavodom za javno zdravstvo županije niz manifestacija u borbi protiv raka kroz cijelu godinu. Mi u klubu se sastajemo jednom mjesečno, dogovaramo se o radu i družimo međusobno rješavajući i naše probleme. Ženama upravo ta druženja dosta znače jer vidimo da ima još netko kao što sam ja, operirana od karcinoma, a kroz razne manifestacije i drugima pokazujemo da trebaju ići redovito na preglede, otkriti rak u ranom stadiju i izliječiti se - istakla je današnja predsjednica Kluba Kata Bušljeta, prva žena kojoj je u OŽB Požega prije dvije godine odmah nakon odstranjivanja dojke izvršena i rekonstrukcija dojke od vlastitog tkiva, što je bio veliki uspjeh liječnika i osoblja požeške bolnice.

IMG 0283- U Požeškoj bolnici gotovo svaki tjedan imamo jedan ili dva slučaja operacije raka dojke, znači više od 50 operacija godišnje, s time da nisu sve žene s našeg područja, nego i iz susjednih gradova. Ovaj Klub sa svojim stalnim radom je i najaktivniji dio Lige za borbu protiv raka. Stoga pozivamo sve žene koje su operirane od raka na dojci da nam se pridruže u Klubu, druže se, a kroz tu komunikaciju olakšaju sebi i nama put u liječenju od raka – rekao je tajnik Lige za borbu protiv raka Požeško-slavonske županije dr. med. Nikola Gotovac.

Povodom obljetnice za svečano druženje članice su priredile i tortu s oznakom 20 godina, a druženje su nastavile u prostorijama Ličkog zavičajnog društva Vila velebita u Požegi.

Tekst/foto: Vladimir Protić