Utorak, 25 Listopad 2016 18:00

Obilježena 25. godišnjica pogibije na prvoj crti bojišnice Zdravka Bešlića i Ivana Stožicki

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OPĆINA VELIKA I UHDBDR VELIKA POSTAVILI SPOMEN PLOČU POGINULIMA U POLJANSKOJ NA DOMU HRVATSKIH BRANITELJA -

POLJANSKA – Komemoracijom u Poljanskoj uz budući Dom hrvatskih branitelja inicijativom Općine Velika i UHDBDR ogranak Velika podignuta je spomen ploča za dva poginula hrvatska branitelja s područja općine Velika. Na tada prvoj crti bojišta 25. listopada 1991. godine poginuli su Zdravko Bešlić i Ivan Stožicki.

- Na današnji dan prije 25 godina poginuli su branitelji s našeg područja, Zdravko Bešlić i Ivan Stožicki, a ranjeni su bili Mario Lukić i Ivan Mužević. Zajedno s našom udrugom branitelja odlučili smo se postaviti spomen ploču. Trebalo je biti ujedno i otvaranje novo uređenog Doma hrvatskih branitelja koje kasni zbog lošeg vremena. Bit će za 15-ak dana. danas ćemo odati počast našim braniteljima i našim sumještanima – rekao je načelnik Općine Vlado Boban, koji kaže da ovaj projekt uređenja doma stoji oko 450 tisuća kuna, potpomognut je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja, a služit će hrvatskim braniteljima, jer je ovo bila prva crta bojišta 1991. godine ali i svim mještanima Poljanske. Upravo i dom će biti predan na upotrebu uz 25. godišnjicu pogibije branitelja.

Na otkrivanju spomen ploče nazočili su roditelji i rodbina poginulih branitelja, njihovi ratni drugovi, članovi UHDBDR Velika, UDVDR Požega, članovi udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici vojske i brojni mještani. Učenici OŠ Ivan Goran Kovačić Velika recitirali su pjesmu i pročitali esej o domovini i braniteljima. Spomen ploču otkrili su najmlađi članovi obitelji poginulih a spomen ploču i sve nazočne blagoslovio je župnik župe Stražeman vlč. Robert Mokri.

Okupljenima se obratio i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha. – Ova spomen ploča će trajno svjedočiti vremenima iz Domovinskog rata i cijeni koju su dali hrvatski branitelji za slobodu. četvrt stoljeća je prošlo nama u trenu, a obiteljima poginulih nažalost to proživljavaju svakodnevno. Najmanje što možemo reći je hvala i to smo rekli s ovim velikim brojem dolaska ovdje na otkrivanje spomen ploče – istakao je Ferdinand Troha, koji se zahvalio Općini Velika koja je potakla ovo postavljanje i uređenje koji će biti trajni spomen na žrtve položene prije četvrt stoljeća da mi svi danas u Hrvatskoj uživamo slobodu.