Petak, 02 Prosinac 2016 14:36

Položeni vijenci uz spomenik na Papuku za 11 hrvatskih vitezova

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA POGIBIJE 11 HRVATSKIH BRANITELJA NA BAZI PAPUK -

VELIKA - Povodom 25. godišnjice pogibije 11 hrvatskih branitelja na bazi Papuk, brojne delegacije su položile vijence, upalile svijeće uz spomenik na Papuku za 11 hrvatskih vitezova. Ove velika tragedija za cijelu Požeštinu dogodila se 02. 12. 1991. godine, na povratku posade koja je bila dežurna na Bazi Papuk, a koju su u zasjedi dočekali pripadnici neprijateljskih snaga i likvidirali napadom na vozila protuoklopnim sredstvima i streljačkim naoružanjem. To je ujedno bila i najveća tragedija u Požeštini za cijelo vrijeme Domovinskog rata, jer je u jednom trenutku stradalo 11 hrvatskih branitelja, pripadnika 123. brigade. Osim branitelja s područja Požeštine, stradala su i dva branitelja s zagrebačkog područja.

- Okupili smo se i danas da se sjetimo svih naših pripadnika koji su na današnji dan prije 25 godina mučki ubijeni u zasjedi. našim dolaskom pokazali smo da ih nismo zaboravili, da njihovi životi nisu uzalud, da ih se sjećamo i da ćemo ih se sjećati – rekao je Krešimir Pavelić, predsjednik UDVDR grada Požega. 

- Jako mi je teško kada se toga sjetim, svake nedjelje svih ovih 25 godina idem na groblje, palim svijeću. Teško mi je toga sjetiti se i zamisliti, posebno sada kad sam ostala sama jer je i muž umro. Vinko mi je bio jako dobar. Čekali smo ga to večer da se vrati, a nije se vratio, došli su mi reći za tragediju – rekla je Anđelina Tomašević, majka poginulog Vinka Tomaševića.

Majka poginulog Tomislava Vužić-Mohenski, Ana Muhenski svake godine na obljetnicu pogibije dolazi iz Zagreba. - I nakon 25 godina ja sam na današnji dan opet jako tužna, ali i ponosna što se prisjećamo naših poginulih, mojeg Tomislava i svih deset poginulih njegovih drugova koji su dali život za Hrvatsku. Ne mogu vam reći o trenutku koji sam doživjela kad sam saznala za pogibiju jer sam bila u šoku i nisam se nadala da će njemu kao vezistu, koji je bio najzadnji, da će se njemu to dogoditi. No eto dogodili se zlo.

Vijence su položile brojne delegacije i izaslanstva, suborci i roditelji, te rodbina i prijatelji poginulih, do sada najveći broj koji se okupio uz spomenik na raskrižju papučkih putova, na lokaciji neposredno ispod Anđine barake, gdje je mjesto pogibije. U koloni sjećanja bili su predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, izaslanik predsjednice RH Ivan Krupec, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Stanislav Jolić, izaslanik ministra branitelja Jozo Katić, delegacija Požeško–slavonske županije predvođeno županom Alojzom Tomaševićem i zamjenicima Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Troha, delegacija grada Požega predvođeno gradonačelnikom Vedranom Neferovićem i zamjenikom Mariom Pilonom, delegacije Grada Pleternice s gradonačelnicom Antonijom Jozić, izaslanstvo gradova Pakraca i Lipika koje predvodi gradonačelnik Vinko Kasana, Grada Kutjeva s gradonačelnikom Josipom Budimirom, Općine Kaptol s načelnikom Milom Pavičićem, Općine Velika s načelnikom Vladom Bobanom, Općine Jakšić s načelnikom Ivicom Kovačevićem, Općine Čaglin s načelnikom Daliborom Bardačem, Općine Čačinci, delegacija požeške Vojarne 123. brigade, s zamjenikom zapovjednika pukovnikom Miroslavom Zelenika, Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava Zagreb s brigadirom Mirkom Zeljkom, Policijske uprave Požeško-slavonske s načelnikom Dario Dasovićem, Ureda državne uprave Požega, izaslanstvo Javne ustanove Parka prirode Papuk, predstavnici Područne škole Tomo Perić i Udruge Tomo Perić iz Buka, izaslanstvo GO HDZ-a Požega predvođeno predsjednikom Darkom Puljašićem i ostali građani.

Učenici Područne škole Tomo Perić iz Buka, koja nosi ime po poginulom branitelju Tomi Periću, govorili su svoje prigodne stihove, a molitvu je predvodio župnik župe sv. Augustina Velika, preč. Mario Sanić uz vojnog vikara vlč. Željka Volarića. Načelnik Općine Velika Vlado Boban priredio je prijem za sve sudionike svečanosti u vijećnici općine Velika.

Tekst/foto: Vladimir Protić